Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irak er muslimsk, vi skal ha islamsk ledelse

Sjiamuslimenes pilegrimsferd i Karbala pågikk uten demonstrasjoner mot USA. Men de antiamerikanske sjiamuslimene sier de ikke vil tolerere USAs nærvær i Irak over lengre tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KARBALA (Dagbladet): Sjiamuslimene i Irak er de som lidd mest under Saddam Husseins regime. Det akter de ikke å gjøre i fortsettelsen. Både i Najaf, den tidligere Saddam-byen (nå kalt Sadr-byen etter en avdød leder) og Karbala har sjiaene allerede opprettet egne, lokale myndigheter, matutdelinger og helsestasjoner.

Vil protestere

- Irak er muslimsk, og vi skal ha islamsk ledelse, har vært gjennomgangstonen i Karbala de siste dagene.

Iraks sjia-leder, den store ayatollaen Ali Al Sistani, utstedte i helga en uttalelse hvor han motsetter seg «enhver utenlandsk leder» i Irak.

- I starten vil våre protester mot utenlandsk okkupasjon bli uttrykt med fredelige midler. Men hvis protestene ikke gir resultater, må vi på nytt bestemme hva vi skal gjøre, sier lederen av bevegelsen Sayyed Muqtada Al Sadr, sjeik Kaazeem Al Nasari.

«Helvete»

Mange av sjiaene Dagbladet snakket med i Karbala, forteller at de gir amerikanerne tre måneder til å forlate Irak.

- Hvis ikke, vil våre imamer be oss kjempe mot dem. Da vil det bli et helvete her, sier Kadr Ibrahim.

Det er mange store og vidløftige taler blant irakere flest i disse dager, og man må ta det aller meste med ei stor klype salt. Men sjiamuslimene utgjør minst 65 prosent av Iraks befolkning, og er i dag den største maktfaktoren i Irak - etter amerikanerne.

Sjia-fraksjonene er mange, og det er fremdeles særdeles usikkert om de klarer å enes om felles politikk. Men hvis de ikke får nok innflytelse i en kommende regjering i Irak, vil de lage trøbbel.

FOLKEHAV: Titusener av sjiamuslimer omringet den hellige moskeen i Karbala sentrum i Irak i går. For første gang på flere tiår kan de åpent feire sin store høytid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media