Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irak er ufarlig

- Irak har ødelagt 98 prosent av sine masseødeleggelsesvåpen, og representerer ikke lenger noen trussel mot nabolandene, sier tidligere FN-våpeninspektør Scott Ritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag presenterte han sin nye dokumentarfilm «I flygesand: Sannheten om UNSCOM og nedrustningen av Irak». Filmen fremstiller Iraks militære kapasitet som mindre dramatisk enn amerikanske myndigheter, som stadig uttrykker bekymring for Iraks våpenarsenaler.

Allerede i 1995 var Irak avvæpnet. Problemet var å få FNs sikkerhetsråd til å gi sin tilslutning til denne konklusjonen, sa Ritter på en pressekonferanse i New York i dag.

Irak samarbeidet

Han tilbakeviste påstanden om at Irak ikke hadde samarbeidet med FN, slik USA hevder.

- Irak har begått mange feil, men landet samarbeidet i betydelig grad med FNs inspektører. Irak gikk langt i å oppfylle sine forpliktelser om å ruste ned, sa Scott Ritter.

FNs våpeninspeksjoner opphørte i desember 1998, da alt UNSCOM-personell ble trukket ut av Irak før en amerikansk-britisk bombeaksjon.

Den tidligere våpeninspektøren mener det var USA som regisserte det hele.I dokumentarfilmen hevder han at UNSCOM-leder Richard Butler fortalte inspektørene: «Vi må provosere fram en konfrontasjon med Irak».

Mangler teknologi og penger

- Mellom 1998 og 2001 hadde Irak adgang verken til teknologien eller pengene som er nødvendige for å bygge effektive masseødeleggelsesvåpen. Jeg tror ikke at Irak utgjør noen fare, slo Ritter fast.

Ritter deltok i FNs våpeninspeksjoner i Irak fra 1991 til 1998. Den gang ble han beskyldt av irakiske myndigheter for spionasje både for USA og Israel. Ritter understreker at han likevel fikk stor frihet til å filme i landet og intervjue lederne i Bagdad.

Nå synes han det internasjonale samfunnet bør oppheve sanksjonene mot Irak, i bytte for langsiktig overvåking av landets våpenarsenaler.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling