- Irak er ufarlig

- Irak har ødelagt 98 prosent av sine masseødeleggelsesvåpen, og representerer ikke lenger noen trussel mot nabolandene, sier tidligere FN-våpeninspektør Scott Ritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dag presenterte han sin nye dokumentarfilm «I flygesand: Sannheten om UNSCOM og nedrustningen av Irak». Filmen fremstiller Iraks militære kapasitet som mindre dramatisk enn amerikanske myndigheter, som stadig uttrykker bekymring for Iraks våpenarsenaler.

Allerede i 1995 var Irak avvæpnet. Problemet var å få FNs sikkerhetsråd til å gi sin tilslutning til denne konklusjonen, sa Ritter på en pressekonferanse i New York i dag.

Irak samarbeidet

Han tilbakeviste påstanden om at Irak ikke hadde samarbeidet med FN, slik USA hevder.

- Irak har begått mange feil, men landet samarbeidet i betydelig grad med FNs inspektører. Irak gikk langt i å oppfylle sine forpliktelser om å ruste ned, sa Scott Ritter.

FNs våpeninspeksjoner opphørte i desember 1998, da alt UNSCOM-personell ble trukket ut av Irak før en amerikansk-britisk bombeaksjon.

Den tidligere våpeninspektøren mener det var USA som regisserte det hele.I dokumentarfilmen hevder han at UNSCOM-leder Richard Butler fortalte inspektørene: «Vi må provosere fram en konfrontasjon med Irak».

Mangler teknologi og penger

- Mellom 1998 og 2001 hadde Irak adgang verken til teknologien eller pengene som er nødvendige for å bygge effektive masseødeleggelsesvåpen. Jeg tror ikke at Irak utgjør noen fare, slo Ritter fast.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer