Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak erklærer unntakstilstand

Den irakiske regjeringen har innført unntakstilstand som skal gjelde i 60 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for statsminister Iyad Allawi kunngjorde nyheten. Han sa at vedtaket er gjort etter at man har forsøkt å stanse rekken av drap og bombeangrep ved hjelp av fredelige midler.

- Disse forbrytelsene er utført av kriminelle og terrorister som forsøker å ødelegge innsatsen til regjeringen, sa talsmann Thaer Naqib. Unntakstilstanden, som er utstedt av Allawi selv, skulle gjelde fra søndag.

Like etter offentliggjørelsen ble det meldt om en kraftig eksplosjon i Bagdad, men det er ikke kjent om noen ble såret eller drept. Det var den tredje eksplosjonen i hovedstaden i løpet av noen få timer.

Endelig angrep?

De siste dagene er det kommet meldinger om at amerikanske styrker er i gang med det «endelige» angrepet mot den opprørskontrollerte byen Falluja. Før helgen ble kvinner og barn bedt om å forlate byen, og natt til søndag fortsatte bombardementene som trolig er en forberedelse til offensiven.

Opprørere har i helgen rettet en rekke angrep mot irakiske og amerikanske sikkerhetsstyrker i det sunnimuslimske triangelet hvor både Falluja og byene Ramadi og Samarra ligger.

Søndag morgen ble minst 21 politifolk skutt og drept da om lag 200 menn stormet en politistasjon i en liten by nær Ramadi, opplyser irakisk politi.

Ifølge politikilder ble politimennene nærmest likvidert. Samtidig ble en høytstående politioffiser drept da opprørere angrep politistasjonen i nabobyen Haqlaniya.

Zarqawi tar skylden

Lørdag ble minst 33 mennesker drept da opprørere angrep politistasjoner og offentlige kontorer i byen Samarra, som også ligger i det sunnimuslimske triangelet. Blant annet eksploderte flere bilbomber i det som så ut til å være samordnede angrep.

Gruppa til Abu Musab al-Zarqawi tok søndag på seg ansvaret for angrepene.

Gruppen, som skal ha bånd til al-Qaida, offentliggjorde tre erklæringer på internett. Der het det at medlemmer av gruppen angrep amerikanske militærkolonner i Bagdad og Ramadi, samt «de ondes huler» i Samarra.

Sju selvmordsbombere deltok i angrepene, ifølge kunngjøringene.

(NTB)

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media