Irak får kvinnelig politi

Men politimenn tror de vil være lett bytte for kriminelle og terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I den voldsrammede Diyala-provinsen i Irak har den lokale politiskolen, som den eneste i landet, begynt å trene kvinnelige rekrutter, melder AP.

Under Saddam Hussein var kvinner utestengt fra yrket, og også under den nye USA-støttede regjeringen har politiyrket vært utelukkende for menn. Disse står imidlertid maktesløse overfor den nye bølgen med kvinnelige selvmordsbombere som al-Qaida har tydd til den siste tiden.

Den tidligere al-Qaida-bastionen Diyala har vært særlig utsatt. Bare hittil i år har det vært tolv angrep med kvinnelige selvmordsbombere i den etniske delte provinsen, som i november skal overføres tilbake til irakisk kontroll.

Døde eller invalide ektemenn

- Vi har blitt del av politistyrken slik at vi kan kjempe for landet vårt, sier fembarnsmoren Asraa Jumaa Yaseen (28).

Asraa og tjue andre kvinner lærer hvordan de skal slå ned opprør, demontere våpen, sette opp veisperringer og lete etter våpen. De skal særlig brukes til å kroppsvisitere kvinner, ettersom de kulturelle forbudene hittil har gjort det vanskelig for politimenn å forhindre kvinnelige selvmordsbombere. Neste måned skal en ny gruppe kvinner lære det samme.

Enkelte er enker etter menn som ble myrdet av opprørere. Andre har ektemenn og familie som ble invalide under invasjonen i 2003, og som dermed ikke kan brødfø familien. De er både kurdere, sjia- og sunnimuslimer. Fellesnevneren er at alle kvinnene trenger en inntekt for å forsørge familien sin.

- Jeg må brødfø datteren min, fordi det ikke er noen andre som kan ta vare på oss, forteller Wafaa Najah Abdallah (30) til AP. Mannen hennes ble kidnappet for to år siden, og skal være drept.

KVINNELIGE SELVMORDSBOMBERE I IRAK HAR VÆRT VANSKELIGE Å STOPPE, FORDI MANGE POLITIMENN VEGRER SEG FOR Å KROPPSVISITERE KVINNER: Nå håper myndighetene at kvinnelig politi vil forbedre sikkerheten. Foto: ANDREA COMAS/SCANPIX
KVINNELIGE SELVMORDSBOMBERE I IRAK HAR VÆRT VANSKELIGE Å STOPPE, FORDI MANGE POLITIMENN VEGRER SEG FOR Å KROPPSVISITERE KVINNER: Nå håper myndighetene at kvinnelig politi vil forbedre sikkerheten. Foto: ANDREA COMAS/SCANPIX Vis mer

- Men jeg vil også vise at kvinner har retten til å arbeide som politikvinner, erklærer hun.

- Enkle å myrde

Selv om kvinner også tidligere har hjulpet politiet og de regulære styrkene med å kroppsvisitere andre kvinner under pilrimsreiser og på markeder, er det første gangen kvinner utdannes til - og sertifiseres som - politi.

For de fleste av de kvinnelige politirekruttene, er det første gangen de er borte fra hjemmet. Mange politimenn er skeptiske til politikvinnenes fremtidige innsats, enten fordi de er motstandere av at kvinner forlater huset, eller fordi de synes at jobben er altfor farlig for kvinner.

- Kvinnelig politi vil være som nattergaler; enkle å kidnappe og myrde, sier politisjef og major Raied Khalaf til AP.

Andre politisjefer er imidlertid mer positivt innstilt til politikvinner.