Irak: FN-resolusjon et påskudd for krig

FN-resolusjonen om Irak er utformet for å gi USA et påskudd for å angripe Irak, sier en irakisk minister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Formålet med en ny resolusjon er ikke å kontrollere om Irak har masseødeleggelsesvåpen, men å forsyne USA med påskudd for å angripe Irak, sa handelsminister Mohammad Mahdi Saleh til journalister fredag, få timer før FNs sikkerhetsråd etter planen skulle stemme over resolusjonen.

Den offisielle avisen Al-Iraq karakteriserer resolusjonsforslaget som en «krigsresolusjon mot Irak, som avslører Amerikas framstøt for å bruke FN som dekke for sine egne kolonialistiske framstøt».

Men verken Al-Iraq eller handelsminister Saleh ville fredag si klart om Irak vil akseptere eller forkaste resolusjonen.

- God vilje

- Irak har slått fast at det ikke er behov for en ny resolusjon, dersom formålet er å bekrefte at vi er fri for masseødeleggelsesvåpen, noe vi er, sa han.

- Irak har demonstrert god vilje ved å godta at våpeninspektørene får vende tilbake, sa han, og beskyldte USA og Storbritannia får å hindre gjenopptakelse av våpeninspeksjonene ved først å insistere på en ny resolusjon, sa Saleh.

Skjerpet

FN-resolusjonen skjerper kravene til irakisk avvæpning og gir våpeninspektørene større myndighet. Det gjør det også klart at Irak risikerer militære angrep i neste omgang, dersom de ikke fullt ut innfrir kravene i FN-resolusjonen.

Frankrike og Russland har vært skeptiske til tidligere resolusjonsutkast, men signaliserte fredag at de ville stemme for. Det samme har Norge gjort.

(NTB)