Irak: FN-resolusjon et påskudd for krig

FN-resolusjonen om Irak er utformet for å gi USA et påskudd for å angripe Irak, sier en irakisk minister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Formålet med en ny resolusjon er ikke å kontrollere om Irak har masseødeleggelsesvåpen, men å forsyne USA med påskudd for å angripe Irak, sa handelsminister Mohammad Mahdi Saleh til journalister fredag, få timer før FNs sikkerhetsråd etter planen skulle stemme over resolusjonen.

Den offisielle avisen Al-Iraq karakteriserer resolusjonsforslaget som en «krigsresolusjon mot Irak, som avslører Amerikas framstøt for å bruke FN som dekke for sine egne kolonialistiske framstøt».

Men verken Al-Iraq eller handelsminister Saleh ville fredag si klart om Irak vil akseptere eller forkaste resolusjonen.

- God vilje

- Irak har slått fast at det ikke er behov for en ny resolusjon, dersom formålet er å bekrefte at vi er fri for masseødeleggelsesvåpen, noe vi er, sa han.

- Irak har demonstrert god vilje ved å godta at våpeninspektørene får vende tilbake, sa han, og beskyldte USA og Storbritannia får å hindre gjenopptakelse av våpeninspeksjonene ved først å insistere på en ny resolusjon, sa Saleh.

Skjerpet

FN-resolusjonen skjerper kravene til irakisk avvæpning og gir våpeninspektørene større myndighet. Det gjør det også klart at Irak risikerer militære angrep i neste omgang, dersom de ikke fullt ut innfrir kravene i FN-resolusjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer