Irak-gisler ble kjøpt fri

Italienske myndigheter betalte over 27 millioner kroner for å få frigitt tre italienske gisler i Irak, skriver den britiske avisen Sunday Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løsepengene ble angivelig betalt etter at et fjerde italiensk gissel, Fabrizio Quattrocchi, ble drept av gisseltakerne.

Italienske myndigheter har nektet for at det ble betalt løsepenger til de irakiske gisseltakerne, og hevder at de tre gislene ble frigjort av italiensk etterretning i samarbeid med den amerikansk-ledede okkupasjonsstyrken.

Mottok millioner

Sunday Times har snakket med en av de angivelige gisseltakerne, en irakisk sunnimuslim som oppgir navnet Abu Yussuf. Han avviser den offisielle italienske versjonen, og forteller i detalj om gisselaksjonen..

Ifølge Abu Yussuf, som også viste det han hevdet var et egenprodusert video-opptak av drapet på den italienske 36-åringen til Sunday Times' journalist, ble de tre øvrige gislene løslatt mot 4 millioner dollar, over 27 millioner kroner, i løsepenger.

En italiensk kirurg som var involvert i forhandlingene har tidligere opplyst at over 61 millioner kroner skal ha skiftet hender i forbindelse med løslatelsen.

Beskriver gruppene

Sunday Times beskriver den 27 år gamle universitetsutdannede irakeren Abu Yussuf som språkmektig, og konstaterer at verken han eller de øvrige gisseltakerne tilsynelatende står under terrornettverket al-Qaidas kommando.

Mannen beskriver hvordan de irakiske motstandsgruppene består av mellom 20 og 50 medlemmer, som står under ledelse av en øverstkommanderende «emir» mens et «shura», et råd av tre høytstående ledere, har den operative ledelsen.

Ifølge 27-åringen opererer gruppene uavhengig av hverandre, og uten noen overordnet ledelse, verken fra al Qaida-toppen Abu Musab al-Zarqawi eller tidligere toppfolk i Saddam Husseins regime som USA har hevdet.

NTB