Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak gjenopptok samtaler med våpeninspektører

BAGDAD (NTB-Reuters): Irakiske tjenestemenn gjenopptok i dag samtalene med tre våpeninspektører fra FN, men samtidig ble inspektørteamene som forsøkte å gjøre jobben sin, avvist fordi det var amerikanerne blant dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tredje runde i samtalene med delegasjonen fra FNs generalsekretær begynte i morges, meldte det offisielle nyhetsbyrået INA.

  De nye samtalene ble innledet i en spent atmosfære, etter at FN i går beskyldte Irak for å ha tuklet med utstyr for automatisk overvåking av våpensystemer.

Flyttet

Dels skal irakerne ha flyttet slike systemer vekk fra FNs kameraer, og dels skal de ha dekket til selve kameralinsene.

  Tidligere i dag avviste irakerne en gruppe inspektører fordi det var amerikanere blant dem.

På talefot

Litt senere på dagen ble det meldt at de tre utsendingene fra FNs generalsekretær Kofi Annan hadde møtt irakiske representanter i Bagdad.

 FN-delegasjonen og de irakiske tjenestemennene holdt i går to runder med samtaler om Iraks holdning til amerikanske statsborgere blant våpeninspektørene.

  Inspektørene skal forsøke å klargjøre om Irak har ødelagt alle sine masseødeleggelsesvåpen slik Bagdad-regimet har forpliktet seg til.

 Irakerne lovte i våpenhvileavtalen etter Golf-krigen i 1991 å tilintetgjøre alle sine biologiske og kjemiske våpen samt mellomdistanseraketter.

Raskt gjort

FNs sjefinspektør Richard Butler understreker at irakiske anlegg som kan brukes til våpenproduksjon må overvåkes kontinuerlig, fordi det nærmest er gjort i en håndvending å ta slike anlegg i bruk igjen.

  - Det tar bare noen timer å produsere lagre av «frø» til biologiske våpen, framholder Butler.

Hele Norges coronakart