Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak gjentar truslene

Irak gjentok i dag truslene om å skyte ned det amerikanske spionflyet U-2 hvis det foretar nye flygninger over irakisk territorium for FNs våpeninspeksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har informert FN om at holdningen vår er den samme. Dersom et U-2 flyr over oss, vil vi bli nødt til å ivareta vår egen sikkerhet - som betyr at vi kommer til å skyte ned slike fly, sa utenriksminister Mohammed Saeed al-Sahaf under en pressekonferanse i dag.

Tøff strategi

USA har en tøff strategi med FNs våpeninspeksjon i Irak, hevdet utenriksministeren. Inspeksjonen skal ufarliggjøre ulovlige våpen, men har som mål å styrte Iraks president Saddam Hussein, sa han.

Selv om de fleste av FNs våpeninspektører nå er ute av Irak, har våpeninspeksjonens leder Richard Butler gitt ordre om at overflygningene med spionflyet skal fortsette. 10. november skjedde en overflygning med et U-2 etter at den irakiske ledelsen hadde truet med nedskyting, uten at det fikk følger. Iraks militære ledelse hevdet at flyet var utenfor rekkevidden av anti-luftskytsbatteriene.

- Angrip amerikanerne

Irak oppfordrer nå sine arabiske naboland til å angripe amerikanske og engelske mål.

Oppfordringen kommer i en artikkel som står i avisen Babel. Avisen eies av Saddam Husseins sønn Uday.

- Alle amerikanske og britiske interesser i området vårt - ambassader såvel som krigsfartøy - må bli mål for væpnede angrep fra arabiske styrker, heter det i Babel, skriver AFP.

- Partier, organisasjoner, politikere og intellektuelle - dere må gi uttrykk for deres solidaritet med Irak, står det videre i artikkelen.

(NTB/Dagbladet :på nettet)

Hele Norges coronakart