- Irak har ikke nok beviser

Sjef for våpeninspektørene mener Irak ikke overbeviser når de hevder landet ikke har masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens Irak hevder å ikke ha noen masseødeleggelsesvåpen, er ikke svenske Hans Blix fornøyd. Sjefen for FNs våpeninspektører forlot i dag landet etter et todagers møte for å få i gang våpeninspeksjonene på nytt.

Irak holder fristen

- Irak har fortsatt til gode å oppvise tilfredsstillende dokumentasjon på at alle deres programmer med kjernefysiske, biologiske og kjemiske våpen er avsluttet, sier Blix.

- Irak må fremlegge overbevisende dokumentasjon. Det er den ikke foreløpig, forsetter Blix.

Irak bekrefter at de vil holde FNs frist som er satt til 8. desember. Da skal landet framlegge en liste over alle våpenprogrammer, i tillegg til alle planlagte nyutviklinger av våpen.

- Ja, innen fristen kommer det en rapport fra Irak på alle typer: kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen, svarte rådgiver Amir al-Saadi på spørsmål fra reportere.

Al-Saadi ble også spurt om Irak ville gi inspektørene ubegrenset adgang. Han bekreftet at dette ville skje innenfor de rammene Sikkerhetsrådet har gitt.

Blix sier at om Irak samarbeider til det fulle kan kan de økonomiske sanksjonene mot landet fjernes i løpet av et år. Lista som kommer 8. skal bruke til å vurdere om Saddam Hussein forteller sannheten om sine mest avanserte våpen eller ei.

Sennepsgass?

- Vi har forsøkt å overbevise dem om at de må lete i sine lagre for å se om det er noe som må oppgis, sier Blix.

Irak produserte dødelig sennepsgass på 80-tallet. Man mistenker at noe av dette fortsatt oppbevares på ulike gjemmesteder.

- Produksjonen av sennepsgass er ikke som å lage marmelade. Man må holde oversikt over hva man har produsert, forklarer Blix.

Sikkerhetsrådet kaller dette Iraks siste sjanse til å møte sine forpliktelser etter Gulfkrigen, nemlig å oppgi alle sine masseødeleggelsesvåpen. Bush truer med militæraksjon om så ikke skjer.

Etter krigen ødela våpeninspektører store mengder kjemiske og biologiske våpen. Langdistanserakketer og atomprogrammet ble også uskadeliggjort.

Men det er antatt at noen kjemiske våpen aldri ble destruert. Amerikansk etterretningsrapporter antyder at Irak kan ha startet opp igjen med noen våpenprogrammer etter at inspektørene sist dro ut av landet i 1998.

Den nye resolusjonen fra Sikkerhetsrådet gir FN større makt til å inspisere Irak når som helt og hvor som helst.

- Jeg tror Irak vil gjøre alt menneskelig mulig for å samarbeide, sier egyptiske El Baradei, sjef i FNs Atomic Energy Agency, som har ledsaget Blix på reisen.

I møter de to siste dagene har Irak gått med FN-kontor skal åpnes i den nordlige byen Mosul, og at Bagdadkontoret kan utvides. Hundrevis av internasjonale våpeneksperter trenger plass i mange måneder framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer