Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak har krevd flere amerikanske liv enn 11. september

Bare i desember har 89 amerikanske soldater mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tallet på amerikanske soldater drept i Irak har passert tallet på drepte i 11. september-terrorangrepet, melder Ap.

Bare siden i går har seks amerikanske soldater blitt drept, og dermed er tallet på drepte amerikanere i Irak siden invasjonen i 2003, høyere enn i terrorangrepet på tvillingtårnene i 2001. I Irak har minst 2978 amerikanere mistet livet, i terrorangrepet 11. semptember mistet 2973 personer livet.

Tapene i Irak omfatter både soldater som er døde i fiendtlige handlinger og som har mistet livet i ulykker. Ifølge Pentagon har minst 2.377 amerikanske soldater mistet livet i forbindelse med kamp eller krigshandlinger. Bare i desember har 89 amerikanske soldater og offiserer dødd i Irak.

President George W. Bush har selv flere ganger understreket at krigen i Irak er en del av krigen mot terror, som ble satt igang etter 11. september 2001. Målet er, ifølge Bush, å forsvare seg mot fiendene før de kan angripe USA igjen. I praksis har dette gitt utslag i et regime-skifte i Afghanistan og Irak samt forfølging av al-Qaida-medlemmer.

Nå ser det ut som krigen mot terror har kostet flere amerikanske liv, enn det terroren mot amerikanere har.

Harde kamper

I dag kjempet amerikanske soldater mot sjia-milits i Øst-Bagdad, nær sjia-muslimenes kjerneområde i Sadr. Militsen er tilhengere av den anti-amerikanske religiøse lederen Muqtada al-Sadr.

Snikskyttere, som ble brukt av begge sider, kunne ses på hustak, og eksplosjonene kunne høres i hele området.

SØKER ETTER BOMBER: I går søkte amerikanske soldater i flere boligområder etter eksploosiver og annet materiale som brukes til å lage bomber. I dag gikk minst seks dødbringende bomber av. Alle foto: SCANPIX
SØKER ETTER BOMBER: I går søkte amerikanske soldater i flere boligområder etter eksploosiver og annet materiale som brukes til å lage bomber. I dag gikk minst seks dødbringende bomber av. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Det er ennå usikkert hvor mange som har omkommet i disse kampene.

Krigen i Irak blir stadig mer upopulær i USA, og i neste måned annonserer george W. Bush en ny strategi for krigføringen. Det er i alt 140 000 amerikanske soldater i Irak i dag.

36 drept og 88 skadd

Tre koordinerte bilbomber gikk av i Vest-Bagdad i dag morges, minst 25 personer mistet livet og 55 ble skadd, ifølge legene ved Yarmouk sykehuset, som mottok ofrene. Bilbombene gikk av i et shoppingdistrikt og kollekiv-knutepunkt i et område bebodd av både sunni- og sjiamuslimer.

I sentrum av Bagdad, eksploderte en annen bombe i et marked, fire personer mistet livet og 15 andre ble hardt skadd i angrepet, ifølge politiet. Bomben var gjemt i en CD-spiller, som gjerningsmannen leverte til reparasjon før han forlot området.

I veikanten nær en av politiets kontrollposter i Øst-Bagdad gikk en bombe av, fire politiemenn ble drept og 12 hardt skadd. I det kurdiske området Kirkuk, 290 kilometer utenfor Bagdad, tok en annen bombe i veikanten livet av tre sivile, inkludert en åtte år gammel jente. Seks andre ble skadd.

DREPT I IRAK: Jonathan Lootens (25) fra New York, døde da en bombe gikk av i veikanten i Bagdad i oktober i år.
DREPT I IRAK:John Edward Hale (20) ble drept 6. oktober.
TRE BILBOMBER: Tre koordinerte bilbomber gikk av i Vest-Bagdad. 25 mistet livet og 55 ble hardt skadd.
GJEMTE BOMBE I CD-SPILLER: Fire personer mistet livet, 15 ble hardt skadd da bomben gikk av i et marked.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!