Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irak har store lagre med nervegass

LONDON (NTB-AP): FNs våpeninspektører var i ferd med å finne store lagre med den dødelige nervegassen VX i Irak da president Saddam Hussein ga de amerikanske inspektørene ordre om å forlate landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen få gram VX kan drepe millioner av mennesker, skriver avisen The Observer i dag.

- Jeg tror at tampen brant og at det kan være årsaken til at de bestemte seg for å utvise de amerikanske inspektørene, sier sjefen for inspektørene Richard Butler.

VX, som er ti ganger mer dødelig enn nervegassen sarin, forårsaker død ved at den lammer kroppens nervesystem. Irakerne har tidligere fortalt FN at de bare drev med eksperimenter på produksjon av nervegass, og at de bare hadde noen få kilo VX.

Irak hevder å ha ødelagt langdistanseraketter, kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen i tråd med våpenhvileavtalen fra 1991. Våpeninspeksjonens oppgave er å få slått fast om slike våpen er ødelagt eller fortsatt eksisterer. Først når det eventuelt blir på det rene at Irak ikke lenger har masse-ødeleggelsesvåpen, kan FN oppheve sanksjonene.

Butler er sikker på at Irak fortsatt skjuler slike våpen.

- Når det gjelder kjemiske og biologiske våpen så er det ingen tvil: De er i stand til å lage slike våpen, sier Butler i intervjuet med avisen.

Hele Norges coronakart