- Irak har tre atombomber

Irak har tre atombomber som teknisk sett er klare til bruk, og som landet har gjemt unna fra utenlandske inspektører. Irakerne mangler imidlertid selve det spaltbare materialet som utgjør sprengstoffet i bombene, mener en av FNs tidligere våpeninspektører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge onsdagens utgave av Jerusalem-avisen Haaretz kom Scott Ritter med sine uttalelser under et lukket møte ved Washington-instituttet for Midtøsten-politikk for kort tid siden. Han sa at FN var helt på det rene med at irakerne skjuler atombomber.

Blant annet vet verdensorganisasjonens inspektører hvor og hvordan bombene holdes skjult, og opplysningene er så detaljerte at FN kjenner navnene på de irakiske offiserene som bevokter bombene. Men inspektørkorpset har aldri fått noen ordre om å undersøke stedet der bombene oppbevares, sier Scott Ritter.

«Teknisk komplette»

- Disse tre bombene er teknisk sett komplette og klare til innsats i en kampsituasjon. Det er bare det spaltbare materialet som trengs før våpnene kan erklæres operative, framholder Ritter, som ifølge Haaretz ikke sier noe om hvorvidt Irak har greid å skaffe seg slikt materiale.

I atombomber som hører til kategorien fisjonsvåpen, utløses eksplosjonen når materiale som uran eller plutonium spaltes. I de mer avanserte fusjonsvåpen som hydrogen- eller nøytronbomber skjer eksplosjonen derimot når atomkjerner smelter sammen.

Ritter, som er amerikansk statsborger, hevder nå at FNs sikkerhetsråd blokkerte for en nærmere gransking av det irakiske atomprogrammet, akkurat da inspektørene sto foran et gjennombrudd. Og stoppordren fra Sikkerhetsrådet kom etter påtrykk fra USA, som ikke ville ha noe bråk om denne saken, sier Scott til Haaretz.

Ingen overraskelser

Amerikanerne ønsket nemlig å unngå nye konfrontasjoner med Saddam Hussein og resten av regimet i Bagdag. Derfor grep regjeringen i Washington inn og sørget for at Sikkerhetsrådet ikke sendte våpeninnspektørene på oppdrag som ville ha kommet som en ubehagelig overraskelse for irakerne, sier Scott som i august trakk seg fra FNs inspeksjonsarbeid i Irak.

Han sa da at inspektørene ikke lenger fikk vise den nødvendige pågåenhet i sitt arbeid med å avdekke skjulte våpen for masseødeleggelse i Irak. I fredsavtalen etter Golf-krigen i 1991, som igjen ble utløst av irakernes invasjon av Kuwait året før, forpliktet det irakiske regimet seg til å kvitte seg med alle våpen av denne typen.

(NTB-AFP)