Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak henrettet elleve i går og seks på torsdag

- Vår største bekymring er hva disse menneskene faktisk er dømt for.

BEKYMRET:   FNs høgkommissær for menneskerettigheter Navi Pillay har kalt situasjonen med de mange gruppehenrettelsene i Irak for «skremmende».Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/NTB Scanpix
BEKYMRET: FNs høgkommissær for menneskerettigheter Navi Pillay har kalt situasjonen med de mange gruppehenrettelsene i Irak for «skremmende».Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Irak henrettet elleve fanger i går, bekrefter det irakiske justisdepartementet overfor BBC News. Henrettelsene skjer selv om FN har bedt Irak om å begrense bruken av dødsstraff.

De elleve, ti irakere og en mann fra Algerie var dømt for terrorisme ifølge irakiske myndigheter.

- De står bak en rekke drap og eksplosjoner mot det folket i Irak, sier justisdepartementet i en uttalelse. Så sent som torsdag ble seks personer henrettet — også de for terrorisme.

Det totalet antallet henrettede er kommet opp i 113 så langt i år.

Reagerer De stadige henrettelsene av store grupper fanger har fått menneskerettighetsforkjempere til å reagere.  Mange tviler på om fangene har fått rettferdige rettssaker og bekymrer seg over et lite gjennomsiktig rettssystem.

- Vår største bekymring er hva disse menneskene faktisk er dømt for, sier Joe Stork, Leder for Midtøsten-avdelingen til Human Right Watch til CNN.

- «Terrorisme» sier oss ikke så veldig mye, påpeker han.

Også FN reagerer kraftig på de mange gruppehenrettelsene. FNs høgkommissær for menneskerettigheter Navi Pillay har kalt situasjonen for «skremmende».

34 henrettet på én dag Etter at 34 fanger ble henrettet på én dag tidligere i år gikk  høgkommissær ut og sa at hun var sjokkert, og ba Irak begrense bruken av dødsstraff.

- Selv om rettssakene hadde holdt de høyeste standarder for rettferdighet hadde dette vært et forferdelig antall henrettelser utført på en dag, sa hun da.

Allerede i januar uttrykte hun bekymring om rettsprosessen og rettferdigheten i rettssaker i Irak. Hun var bekymret for innrømmelse som var kommet fram under tvang og pekte på at det ikke var noen meldinger om noen som var dømt for drap som ble benådet.

Også EU og Amnesty International ba irakiske myndigheter om å stoppe de mange henrettelsene, uten at det har hatt noen effekt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media