Irak hjalp bin Laden

Et irakisk dokument avslører kontakt før al-Qaida ble terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontakten mellom irakiske etterretningsagenter og Osama bin Laden var del av et forsøk på å samarbeide med fiender av regimet i Saudi-Arabia, ifølge et irakisk dokumentet.

Dokumentet ble nylig funnet av amerikanerne i Irak, skriver New York Times.

Ifølge amerikanske tjenestemenn er dokumentet en intern rapport skrevet av irakisk etterretningstjeneste. Rapporten redegjør for forsøkene på å samarbeide med flere saudiske opposisjonsgrupper, blant dem bin Ladens organisasjon. Al-Qaida hadde da ennå ikke utviklet seg til en terrororganisasjon.

Bin Laden oppholdt seg i Saudi-Arabia fra 1992 til 1996, da han ble sparket ut av landet.

I dokumentet kommer det fram at Irak gikk med på å kringkaste anti-Saudi-Arabisk propaganda, men at en forespørsel fra bin Laden om hjelp til operasjoner mot utenlandske styrker i Saudi-Arabia ikke ble besvart. Rapporten nevner ikke noe om at kontakten senere ble gjenopptatt, skriver New York Times.

Forrige uke slo en uavhengig amerikansk granskningskommisjon fast at Saddam Hussein aldri samarbeidet med al-Qaida-nettverket om 11. septemberangrepene

- Vi har ingen troverdige bevis for at Irak og al-Qaida samarbeidet om angrepene mot USA, heter det i rapporten fra kommisjonen.

Kommisjonsrapporten førte til at kritikken mot president Bushs argumentasjon foran Irak-krigen tiltok ytterligere. Men Bush tilbakeviste kritikken og fastholdt at det eksisterte en forbindelse mellom Saddam Hussein og al-Qaida.

- Grunnen til at jeg fortsetter å insistere på at det var et samarbeid mellom Saddam og al-Qaida, er at det fantes et samarbeid mellom Irak og al-Qaida, sa Bush.

Han sa samtidig at hans administrasjon aldri har påstått at Saddam Hussein sto bak 11. septemberangrepene.

Flere spørreundersøkelser har imidlertid vist at store deler av den amerikanske befolkningen fortsatt er overbevist om at Saddam Hussein var involvert i 11. septemberangrepene. Og mange av presidentens fremste kritikere mener det er Bush-administrasjonen, med visepresident Dick Cheney i spissen, som har skapt dette inntrykket.

(NTB)