Irak hjalp bin Laden

Et irakisk dokument avslører kontakt før al-Qaida ble terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kontakten mellom irakiske etterretningsagenter og Osama bin Laden var del av et forsøk på å samarbeide med fiender av regimet i Saudi-Arabia, ifølge et irakisk dokumentet.

Dokumentet ble nylig funnet av amerikanerne i Irak, skriver New York Times.

Ifølge amerikanske tjenestemenn er dokumentet en intern rapport skrevet av irakisk etterretningstjeneste. Rapporten redegjør for forsøkene på å samarbeide med flere saudiske opposisjonsgrupper, blant dem bin Ladens organisasjon. Al-Qaida hadde da ennå ikke utviklet seg til en terrororganisasjon.

Bin Laden oppholdt seg i Saudi-Arabia fra 1992 til 1996, da han ble sparket ut av landet.

I dokumentet kommer det fram at Irak gikk med på å kringkaste anti-Saudi-Arabisk propaganda, men at en forespørsel fra bin Laden om hjelp til operasjoner mot utenlandske styrker i Saudi-Arabia ikke ble besvart. Rapporten nevner ikke noe om at kontakten senere ble gjenopptatt, skriver New York Times.

Forrige uke slo en uavhengig amerikansk granskningskommisjon fast at Saddam Hussein aldri samarbeidet med al-Qaida-nettverket om 11. septemberangrepene

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer