Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak-hjelp haster

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddam Husseins regime har falt, og amerikanske og britiske soldater tar kontroll over større og større deler av Irak. Samtidig er den humanitære situasjonen i landet mange steder svært alvorlig. Mens generaler og politikere er både tydelige og tilgjengelige, er det lite fokus på humanitært hjelpearbeid.

I et intervju med Dagbladet.no i går tar Flyktningerådets generalsekretær Raymond Johansen til orde for at USA må åpne Irak for de humanitære organisasjonene. Det må først og fremst gjøres ved at FN får en avgjørende rolle i hjelpearbeidet. Johansens appell til USA er viktig. Det haster å få inn humanitær hjelp.

Fremdeles er ikke USA blitt enige med resten av FNs medlemsland om hvor stor rolle verdensorganisasjonen skal spille i gjenoppbyggingen av Irak. Storbritannia, USAs allierte i Irak-krigen, har ønsket en større FN-rolle, uten at det foreløpig har brakt særlig fortgang i saken. Så lenge FN står utenfor, kvier mange hjelpeorganisasjoner seg for å gå aktivt inn i Irak. De fleste av dem ønsker overhodet ikke å arbeide under en amerikanskledet paraply, og det er fullt forståelig. Hjelpeorganisasjoner må stå fram som nøytrale og uten bindinger til militære styrker.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen advarte i går om at det kan ta flere år før de humanitære problemene i Irak er løst. Røde Kors er en av de ytterst få humanitære organisasjonene som opererer i Irak, og tirsdag ble en av deres medarbeidere drept i Bagdad.

Det er viktig at de «frigjorte» irakiske områdene blir gjort så sikre at det er mulig for internasjonale hjelpearbeidere å operere der. USA må også ta den humanitære siden av Irak-krigen på alvor, slik at FN kan komme skikkelig med. Men de andre medlemslandene i FN må også ta et initiativ. Det gjelder også den norske regjeringen, som vanligvis holder fanen høyt når det gjelder internasjonal bistand. Sårede irakere ligger på sykehus som mangler både utstyr og medisiner. De trenger hjelp nå og ikke om en måned.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media