- Irak-invasjon på feil tidspunkt

President George W. Bush gjorde rett i å gå til krig mot Irak, men tidspunktet for invasjonen var feil, sier USAs tidligere president Bill Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har flere ganger forsvart president Bush mot venstresiden i Irak-spørsmålet, selv om jeg mener han skulle ha ventet til FN-inspeksjonene var over, sier den tidligere presidenten i et intervju med magasinet Time.

- Jeg ville ikke ha gjort det før Hans Blix var ferdig med sitt arbeid, sier Bill Clinton, som var USAs president i de to periodene før George W. Bush overtok embetet.

Svenske Hans Blix var sjef for FNs våpeninspektører under inspeksjonene i Irak i månedene før den amerikanskledede invasjonen av landet 20. mars i fjor.

Clintons intervju med Time ble gjort få dager før memoarene hans blir lagt ut for salg kommende tirsdag.

- Mer sårbart

Bill Clinton mener Bush gikk til krig fordi han ble overbevist av analysen til viseutenriksminister Paul Wolfowitz og visepresident Dick Cheney. Den gikk ut på at irakerne ville få det bedre uten Saddam, at autoritære regimer i Midtøsten ville bli rystet, og at muligheten for å skape fred mellom Israel og palestinerne ville bli bedret, sier Clinton i intervjuet. Han vedgår også at resultatene så langt er blandet.

- Det at tyranniet til Saddam er borte har akkurat nå, ironisk nok, gjort Irak mer sårbart for terrorisme som kommer inn i landet utenfra. Men ethvert åpent samfunn vil være mer sårbart enn ethvert tyranni for terrorisme, sier Clinton.

To kamper

Under det to timer lange intervjuet som ble gjort sist torsdag kom Clinton også inn på forholdet til Monica Lewinsky.

- Jeg var innblandet i to kamper på en gang: En stor, offentlig kamp mot den republikanske Kongressen om Amerikas fremtid, og en privat kamp mot mine gamle demoner, sier Clinton.

- Jeg tapte den offentlige og vant den private kampen. Jeg tror ikke det er så mye mer komplisert enn det, sier Bill Clinton.

(NTB-Reuters)

KRITISK TIL BUSH: USAs forrige president, Bill Clinton.