Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irak-invasjonen var verdt kostnadene

Men USAs befolkning ikke enige med Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president George W. Bush sier at han ikke tvilte på å starte den upopulære krigen i Irak, på tross av høye kostnader både i menneskeliv og økonomisk.

Presidenten skal markere femårsdagen for at USA invaderte Irak onsdag med en tale i Pentagon onsdag, og deler av talen er nå frigitt av Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nærmere 4000 amerikanske soldater er omkommet siden krigen begynte i 2003. Den siste tida har det også kommet nye beregninger på hvor mye krigen kommer til å koste, og to toppøkonomer har nettopp estimert at krigen til sammen, inkludert blant annet framtidige helseutgifter, kan koste tre billioner dollar.

Triumfer og tragedier

- Ingen vil hevde at denne krigen ikke har kostet mye, både i menneskeliv og økonomisk, men disse kostnadene er nødvendige når vi vurderer kostnaden av en strategisk seier for våre fiender i Irak.

Presidenten gjentok også at han ikke ser noen klar slutt på krigen. USA har nå rundt 158 000 soldater i landet, men antallet er forventet å gå ned til ca 140 000 innen sommeren.

De siste fire årene har både gitt øyeblikk av triuf og tragedie, men Bush mener arrestasjonen og henrettelsen av Saddam Hussein var en korrekt avgjørelse.

Seks av ti er uenige

VAR VERDT DET: George W. Bush er fornøyd med beslutningen om å invadere Iak. Her holder han en tale for amerikanske soldater tidligere i år. Foto: SHAWN THEW/EPA/SCANPIX
VAR VERDT DET: George W. Bush er fornøyd med beslutningen om å invadere Iak. Her holder han en tale for amerikanske soldater tidligere i år. Foto: SHAWN THEW/EPA/SCANPIX Vis mer

- Fem år ut i denne kampen, er det forståelig nok en debatt om hvorvidt denne krigen var verdt det.. om det er verdt å vinne denne kampen, og om vi kan vinne den. Svaret er klart for meg: Å fjerne Saddam Hussein fra makta var den riktige beslutningen, og dette er en kamp Amerika kan og må vinne, sier USAs president.

En meningsmåling gjennomført av CBS viser at bare 29 prosent av amerikanerne nå mener at resultatene av krigen var verdt det. 64 prosent sier de ikke mener det.

I august 2003, under seks måneder etter invasjonen, var amerikanerne delt i dette spørsmålet. Velviljen til krigen nådde et bunnpunkt i mars 2006, da kun en av fire amerikanere mente krigen var verdt kostnadene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media