Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak kan bli fristed for terror

Over 20000 sivile irakere drept, skadet eller kidnappet av terrorister i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Tre år etter invasjonen i Irak, sier Bush-administrasjonen at krigen har blitt en drivende kraft for islamske ekstremister og at det er en fare for at Irak blir et fristed for terrorister som ønsker å angripe USA.

Det ble klart da det amerikanske utenriksdepartementets årlige rapport om terrorisme ble lagt frem sent i går kveld.

Tallene i den 292 sider lange rapporten viser at det var 11111 terrorhandlinger over hele verden i fjor, 8300 av dem i Irak. Det innebærer en firedobling av tallene fra 2004, men ifølge rapporten skyldes det i hovedsak at definisjonen av terrorhandlinger er utvidet til å også omhandle terrorhandlinger i Irak.

Antall terrorangrep i Irak var i fjor 3474, mer enn dobbelt så mange som i 2004.

Propaganda

- En trend er at bin Laden og Zawahiri ikke har klart å orkestrere nye store terrorangrep, men at al-Qaida i økende grad har fokusert på ideologi og propaganda, sa utenriksdepartementets terrorkoordinator Henry A. Crumpton til Washington Post.

På spørsmål om USA er i ferd med å vinne krigen mot al-Qaida, svarte den tidligere CIA-mannen at det var for tidlig å si.

- Jeg tror det. Men jeg tror at om du ser på oppturer og nedturer i denne kampen, vil det ta lang tid for å vinne krigen. Du kan ikke måle dette måned for måned eller år for år; det kommer til å ta lengre tid.

MER TERROR: Tre selvmordsbombere slo til mot et hotellkompleks i Bagdad 24. oktober i fjor. Foto: Scanpix/Reuters
MER TERROR: Tre selvmordsbombere slo til mot et hotellkompleks i Bagdad 24. oktober i fjor. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Farlig situasjon

Ifølge rapporten utgjør utenlandske kjempende bare mellom fire og ti prosent av de mer enn 20000 opprørerne i Irak. Men terroreksperter advarer om at situasjonen er svært farlig, også fordi Irak kan bli en treningsleir for fremtidige terrorhandlinger andre steder.

- Erfaringen og treningen de får i Irak er langt bedre enn all trening de fikk i Afghanistan under Taliban, sier Nora Bensahel i Rand Corporation til New York Times.

- Spørsmålet er; hvor skal de dra?

Irak er ennå ikke et fristed for terrorister, men al-Qaidas ledere har støttet terrororganisasjoner i Irak og ser dem som et middel for å radikalisere muslimer over hele verden - og som en magnet for å rekruttere så mange terrorister som mulig, mener USAs utenriksdepartement.

Bare timer etter at rapporten ble offentliggjort i går, kom en ny video fra al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri der terrorlederen hevdet at opprørerne i Irak har knekt USAs rygg.

- Al-Qaida har alene utført mer enn 800 martyroperasjoner i løpet av tre år. Sammen med ofrene fra de andre muslimske soldatene er det dette som har knekt ryggen til USA i Irak, sier al-Zawahri på videoen.

Al-Qaida er ifølge rapporten fra amerikansk UD svekket som globalt terrornettverk, men CIA er bekymret for økningen av mindre nettverk som er vanskeligere å spore.

«Trenden betyr at det kan bli et større antall mindre aksjoner, som er mindre planlagte og lokale heller enn flernasjonale i omfang,» heter det i rapporten.

Europeisk rekruttering

Et slikt angrep ble utført i London 7. juli i fjor, og ifølge rapporten ble to mindre angrep ble avverget etterpå. En britisk rapport har tidligere slått fast at 7. juli-bomberne ikke hadde koblinger til al-Qaida eller andre internasjonale terrororganisasjoner.

«Dette peker mot et nytt fenomenn i global terrorisme - hjemlig terror i Europa,» heter det i rapporten som også sier at ekstremistgrupper rekrutterer tungt i enkelte europeiske byer.

Rapporten peker på salafistgrupper fra Nord-Afrika som særlig aktive i Europa.

Kritisert

Tidligere har den årlige rapporten blitt kalt «Patterns of Global Terrorism,» men rapporten har blitt kraftig endret etter at kritikere har sagt at Bush-administrasjonen har brukt feilaktige metoder for å vise at den vinner krigen mot terror, når den faktisk er i ferd med å tape den.

- For tredje år på rad, manipulerer Bush-administrasjonen med tallene for å skjule sannheten: Terrorisme har økt etter invasjonen i Irak, sa demokratenes kongressrepresentant Henry A. Waxman i går til Los Angeles Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling