Irak kan bli fristed for terror

Over 20000 sivile irakere drept, skadet eller kidnappet av terrorister i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Tre år etter invasjonen i Irak, sier Bush-administrasjonen at krigen har blitt en drivende kraft for islamske ekstremister og at det er en fare for at Irak blir et fristed for terrorister som ønsker å angripe USA.

Det ble klart da det amerikanske utenriksdepartementets årlige rapport om terrorisme ble lagt frem sent i går kveld.

Tallene i den 292 sider lange rapporten viser at det var 11111 terrorhandlinger over hele verden i fjor, 8300 av dem i Irak. Det innebærer en firedobling av tallene fra 2004, men ifølge rapporten skyldes det i hovedsak at definisjonen av terrorhandlinger er utvidet til å også omhandle terrorhandlinger i Irak.

Antall terrorangrep i Irak var i fjor 3474, mer enn dobbelt så mange som i 2004.

Propaganda

- En trend er at bin Laden og Zawahiri ikke har klart å orkestrere nye store terrorangrep, men at al-Qaida i økende grad har fokusert på ideologi og propaganda, sa utenriksdepartementets terrorkoordinator Henry A. Crumpton til Washington Post.

På spørsmål om USA er i ferd med å vinne krigen mot al-Qaida, svarte den tidligere CIA-mannen at det var for tidlig å si.

- Jeg tror det. Men jeg tror at om du ser på oppturer og nedturer i denne kampen, vil det ta lang tid for å vinne krigen. Du kan ikke måle dette måned for måned eller år for år; det kommer til å ta lengre tid.

MER TERROR: Tre selvmordsbombere slo til mot et hotellkompleks i Bagdad 24. oktober i fjor. Foto: Scanpix/Reuters
MER TERROR: Tre selvmordsbombere slo til mot et hotellkompleks i Bagdad 24. oktober i fjor. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Farlig situasjon

Ifølge rapporten utgjør utenlandske kjempende bare mellom fire og ti prosent av de mer enn 20000 opprørerne i Irak. Men terroreksperter advarer om at situasjonen er svært farlig, også fordi Irak kan bli en treningsleir for fremtidige terrorhandlinger andre steder.

- Erfaringen og treningen de får i Irak er langt bedre enn all trening de fikk i Afghanistan under Taliban, sier Nora Bensahel i Rand Corporation til New York Times.

- Spørsmålet er; hvor skal de dra?

Irak er ennå ikke et fristed for terrorister, men al-Qaidas ledere har støttet terrororganisasjoner i Irak og ser dem som et middel for å radikalisere muslimer over hele verden - og som en magnet for å rekruttere så mange terrorister som mulig, mener USAs utenriksdepartement.

Bare timer etter at rapporten ble offentliggjort i går, kom en ny video fra al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri der terrorlederen hevdet at opprørerne i Irak har knekt USAs rygg.

- Al-Qaida har alene utført mer enn 800 martyroperasjoner i løpet av tre år. Sammen med ofrene fra de andre muslimske soldatene er det dette som har knekt ryggen til USA i Irak, sier al-Zawahri på videoen.

Al-Qaida er ifølge rapporten fra amerikansk UD svekket som globalt terrornettverk, men CIA er bekymret for økningen av mindre nettverk som er vanskeligere å spore.

«Trenden betyr at det kan bli et større antall mindre aksjoner, som er mindre planlagte og lokale heller enn flernasjonale i omfang,» heter det i rapporten.

Europeisk rekruttering

Et slikt angrep ble utført i London 7. juli i fjor, og ifølge rapporten ble to mindre angrep ble avverget etterpå. En britisk rapport har tidligere slått fast at 7. juli-bomberne ikke hadde koblinger til al-Qaida eller andre internasjonale terrororganisasjoner.

«Dette peker mot et nytt fenomenn i global terrorisme - hjemlig terror i Europa,» heter det i rapporten som også sier at ekstremistgrupper rekrutterer tungt i enkelte europeiske byer.

Rapporten peker på salafistgrupper fra Nord-Afrika som særlig aktive i Europa.

Kritisert

Tidligere har den årlige rapporten blitt kalt «Patterns of Global Terrorism,» men rapporten har blitt kraftig endret etter at kritikere har sagt at Bush-administrasjonen har brukt feilaktige metoder for å vise at den vinner krigen mot terror, når den faktisk er i ferd med å tape den.

- For tredje år på rad, manipulerer Bush-administrasjonen med tallene for å skjule sannheten: Terrorisme har økt etter invasjonen i Irak, sa demokratenes kongressrepresentant Henry A. Waxman i går til Los Angeles Times.