Irak kan få ny regjering mandag

Det irakiske parlamentet skal møtes mandag kveld for å stemme over ei ny regjering, ifølge statlig fjernsyn.

SKIFTE:Haider al-Abadi skal vise fram Iraks nye regjering mandag kveld. Han ventes å sette sammen et lag som kan samle sjiaer, sunnier og kurdere i det sterkt splittede landet, som trues av ytterliggående, væpnede sunni-muslimer i bevegelsen Den Islamske Staten (IS). Foto: AP / Scaqnpix / Statsministerens kontor i Irak
SKIFTE:Haider al-Abadi skal vise fram Iraks nye regjering mandag kveld. Han ventes å sette sammen et lag som kan samle sjiaer, sunnier og kurdere i det sterkt splittede landet, som trues av ytterliggående, væpnede sunni-muslimer i bevegelsen Den Islamske Staten (IS). Foto: AP / Scaqnpix / Statsministerens kontor i IrakVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å innsette ny regjering i Irak er et nødvendig politisk steg for å kunne slå tilbake de ytterliggående islamistene i bevegelsen Den Islamske Staten (IS), som har eriobret store områder i Irak og i nabolandet Syria.

Påtroppende statsminister Haider al-Abadi har ennå ikke røpet hvem som skal sitte i den nye regjeringen. Det er ventet at den vil inkludere representanter for alle landets religiøse og etniske grupper, i et forsøk på å hindre nye spenninger i det krigsherjede landet.

Al-Abadi ble valgt som statsminister 11. august og har fram til 10. september for å legge fram ei ny regjering for godkjenning.

Sittende statsminister Nuri al-Maliki valgte å trekke seg etter sterkt press både i Irak og internasjonalt. Maliki har fått kritikk for å ha marginalisert ulike moderate sunni-muslimske grupper i irakisk politikk og sivilsamfunn i årevis.

USAs president, Barack Obama, har oppfordret til å danne ei bred samlingsregjering for å stå imot den ytterliggående gruppa IS, som i juni erobret store områder i Nord-Irak, deriblant landets nest største by, Mosul. Gruppas raske militære framgang ha imidlertid statset opp og er slått noe tilbake av den kurdiske Peshmerga-styrken med flystøtte fra USA.

(NTB-Reuters)