- Irak kan ha skjulte våpen

New York (NTB-AP-Reuters): Irak kan ha besluttet å utvise de amerikanske våpeninspektørene fordi de var på sporet av de forbudte våpnene som Irak fortsatt skjuler, hevder sjefen for FNs våpeninspeksjon i Irak, Richard Butler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg tror at tampen brant, og kanskje det er en av grunnene til at Irak besluttet å bortvise amerikanerne, uttalte Butler i et intervju med tv-kanalen CNN.

Irak ga 10 amerikanere i det 40 mann store FN-teamet onsdag beskjed om å forlate landet innen en uke. Irak ba også FN om å stanse bruken av amerikanske fly under sine inspeksjoner.

Ikke ødelagt

Irak hevder å ha ødelagt langdistanseraketter, kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen i tråd med våpenhvileavtalen fra 1991.

Men Butler, som er Australias tidligere FN-ambassadør, tror at Irak fortsatt skjuler slike våpen. FNs våpeninspektører undersøker om Irak har masseødeleggelses-våpen, og ifølge Butler er våpeninspektørene kommet langt i å få oversikt over alle våpnene som Irak var i besittelse av før Golf-krigen begynte.

Ingen tvil

Det er så godt som sikkert at Irak ikke lenger skjuler langdistanseraketter som ble kjøpt fra Sovjetunionen, men det er usikkert om Irak selv produserer slike våpen.

- Når det gjelder kjemiske og biologiske våpen er det ingen tvil. De er i stand til å framstille slike våpen, sa Butler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer