Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irak kan ha skjulte våpen

New York (NTB-AP-Reuters): Irak kan ha besluttet å utvise de amerikanske våpeninspektørene fordi de var på sporet av de forbudte våpnene som Irak fortsatt skjuler, hevder sjefen for FNs våpeninspeksjon i Irak, Richard Butler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror at tampen brant, og kanskje det er en av grunnene til at Irak besluttet å bortvise amerikanerne, uttalte Butler i et intervju med tv-kanalen CNN.

Irak ga 10 amerikanere i det 40 mann store FN-teamet onsdag beskjed om å forlate landet innen en uke. Irak ba også FN om å stanse bruken av amerikanske fly under sine inspeksjoner.

Ikke ødelagt

Irak hevder å ha ødelagt langdistanseraketter, kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen i tråd med våpenhvileavtalen fra 1991.

Men Butler, som er Australias tidligere FN-ambassadør, tror at Irak fortsatt skjuler slike våpen. FNs våpeninspektører undersøker om Irak har masseødeleggelses-våpen, og ifølge Butler er våpeninspektørene kommet langt i å få oversikt over alle våpnene som Irak var i besittelse av før Golf-krigen begynte.

Ingen tvil

Det er så godt som sikkert at Irak ikke lenger skjuler langdistanseraketter som ble kjøpt fra Sovjetunionen, men det er usikkert om Irak selv produserer slike våpen.

- Når det gjelder kjemiske og biologiske våpen er det ingen tvil. De er i stand til å framstille slike våpen, sa Butler.

Først når det er avklart at slike våpen ikke fins, vil Sikkerhetsrådet vurdere å oppheve sanksjonene som ble innført mot Irak etter invasjonen i Kuwait i 1990.

Splittelse

Iraks beslutning om å kaste ut amerikanerne er tilsynelatende et forsøk på å utnytte uenighet mellom medlemmene av FNs sikkerhetsråd og framprovosere splittelse.

Blant Sikkerhetsrådets medlemmer er både Frankrike, Russland og Kina interessert i at sanksjonene oppheves raskest mulig, mens USA og Storbritannia står fast på en hardere linje.

USA utelukker nå ikke muligheten for å sette inn militær makt mot Irak. Amerikanerne kan i første omgang forsøke å få gjennomslag for flere sanksjoner mot Irak i FNs sikkerhetsråd fredag.

Russerne vil ikke

Men mens både Storbritannia, USA og også Frankrike antyder vilje til å bruke makt, avviste Russlands utenriksminister Jevgenij Primakov fredag enhver form for maktbruk mot Irak.

Men Primakov oppfordrer samtidig de irakiske lederne til å høre på råd fra sine venner og innta et annet standpunkt i saken. Primakov kommenterte den siste utviklingen under et besøk i Egypts hovedstad Kairo.

Han innrømmet at Bagdads «meget farlige beslutning» setter Russland i en «svært vanskelig situasjon». Russland er sterkt bekymret over utviklingen i Irak, men tar avstand fra alle planer om bruk av militærmakt mot Irak.

Også de andre landene vil helst løse krisen diplomatisk, ble det understreket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!