Irak-krig til halv pris

Økonomene til president George W. Bush har regnet ut at en krig mot Irak trolig vil bli mye rimeligere enn antatt. Halv pris, faktisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president George W. Bush tror en krig mot Irak vil koste mellom 50 og 60 milliarder dollar (350 til 415 milliarder kroner). Det er betydelig mindre enn før antatt, skrev New York Times nyttårsaften.

For høyt anslag

En tjenestemann i Det hvite hus sa til avisen at tidligere anslag satt fram av Bushs tidligere økonomiske sjefrådgiver Lawrence B. Lindsey var altfor høye. Lindsey mente krigen ville koste 100 til 200 milliarder dollar (695 til 1.390 milliarder kroner).

Tjenestemannen Mitchell E. Daniels understreket at hans utsagn om lavere krigsomkostninger ikke nødvendigvis betyr at en Irak-krig er nær forestående. Men han sa at det foreligger budsjettoverslag for en lang så vel som en kort krig ved Persiabukta.

Frakten koster

Ifølge fagfolk i det amerikanske forsvarsdepartement vil de største utgiftene til en krig mot Irak være knyttet til å sende tusenvis av soldater til utlandet, huse dem og brødfø dem mens de er i tjeneste. Utgiftene til høyteknologiske våpen blir derimot neppe store.

Mitchell E. Daniels tilføyde at Bush-regjeringen regner med underskudd på USAs statsbudsjett for 2003, men ville ikke si hvor stort dette underskuddet kan komme til å bli. Bush skal legge fram sitt budsjettforslag for Kongressen 3. februar.

(NTB)

<B>I NYTTÅRSSTEMNING: </B> USAs president geleidet kona Laura inn på en lokal lunsjbar hjemme i Crawford, Texas i går.