- Irak-krigen - en gave til bin Laden

Mener terrorekspert i CIA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med nyhetsbyrået AFP kommer analytikeren med ny kritikk av den amerikanske utenrikspolitikken, etter at han i forrige måned utga en bok med undertittelen «Hvorfor Vesten taper krigen mot terror.»

Betingelsen for at han fikk lov til å trykke sine synspunkter, var at han ikke sto fram med sitt virkelige navn. En rekke amerikanske medier har imidlertid identifisert ham som den tidligere lederen for en avdeling som jobber med bekjempelsen av bin Ladens nettverk.

Hellige steder

- Når det gjelder krigen mot al-Qaida var invasjonen av Irak en fantastisk gave til bin Laden. Den bekreftet så mange av argumentene han er kommet med det siste tiåret, sier analytikeren.

Han trekker spesielt fram påstanden om at Vesten okkuperer hellige islamske steder. Fra før hadde USA soldater i Saudi-Arabia, noe bin Laden gjentatte ganger har pekt på som en grunn til å føre hellig krig mot supermakten.

Etter Irak-invasjonen kontrollerer USA i praksis også Irak, hvor islams nest helligste steder finnes, ifølge CIA-eksperten.

I tillegg kan krigen fyre opp under forestillinger om at USA angriper enhver som truer Israel, og at amerikanerne vil gå langt for å få kontroll over oljereservene i arabiske land.

«Al-Qaidaisme»

- Al-Qaida forandrer seg til noe vi kan kalle al-Qaidaisme, som ligner mer på en bevegelse enn bare en organisasjon. Ikke alle er enige med bin Ladens teologiske argumenter eller hans militære handlinger, men alle er forent i den forstand at de hater politikken vår, mener analytikeren.

Boken «Imperial Hubris: Why the West is Losing the War on Terror» ligger for tiden på en av bestselgerlistene til avisa The New York Times.

I tillegg til å be om en endring av USAs politikk i den muslimske verden, inneholder boka også påstander som kan tolkes som rasistiske og islam-fiendtlige. Blant annet skriver forfatteren om betydningen av å bekjempe «våre muslimske fiender», ifølge avisa The Boston Phoenix.

(NTB)

- KRIGEN EN GAVE: En terrorekspert i CIA mener krigen var som en gave til Osama bin Laden.