Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irak-krigen årsaken til London-bombene

Første gang myndighetene innrømmer sammenhengen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske regjeringen har helt siden bombene smalt i London prøvd å nekte for at Storbritannias deltakelse i Irak-krigen gjorde landet til et terroristmål.

Nå innrømmer imidlertid myndighetene sammenhengen mellom britenes krigføring og bombene.

En fersk rapport fra innenriksdepartementet slår fast at de som sto bak bombeangrepet i London 7. juli i fjor, var inspirert av britisk utenrikspolitikk, skriver the Observer.

Først og fremst skal det ha vært beslutningen om å innvadere Irak som fikk terroristene til å gå til aksjon.

Ble ekstremister

Rapporten bygger på politiets etterforskningsmateriale og informasjon fra etterretningen. Den vil bli offentliggjort i løpet av et par uker, sammen med en kritisk rapport om London-bombene, skrevet av parlamentets sikkerhetskomité.

Men lekkasjer om rapporten har allerede gjort det kjent at britenes krigføring i Irak var en sentral årsak til bombene.

Det skal være invasjonen av Irak som gjorde at de fire selvmordsbomberne, Sidique Khan, Hasib Hussain, Shehzad Tanweer og Germaine Lindsay ble ekstremister.

52 DØDE: En av bombene i London 7. juli 2005 ble sprengt på denne bussen. Foto: Scanpix
52 DØDE: En av bombene i London 7. juli 2005 ble sprengt på denne bussen. Foto: Scanpix Vis mer

Pinlig for Blair

Rapporten er svært pinlig for statsminister Tony Blair, som hele tiden har hevdet at krigen i Irak ville gjøre Storbritannia tryggere.

 
I mars i år, tre år etter invasjonen av Irak, uttalte Blair at bare en aktiv og aggressiv politikk kan stoppe terrorisme.

Andre faktorer som skal ha motivert selvmordsbomberne, er fattigdom, sosial eksludering og en generell misnøye med samfunnet i Storbritannia.

I et videoopptak av Mohammed Sidique Khan, som ble vist etter angrepet, anklager han vestlige borgere for å velge regjeringer som begår forbrytelser mot menneskeheten. Osama bin Ladens nestkommanderende, Ayman al-Zawahiri, sier på opptaket at Blairs avgjørelse om å gå til krig mot Irak var ansvarlig for angrepet.

52 mennesker mistet livet i bombeangrepet mot London.

- Irak-krigen årsaken til London-bombene
PÅ VEI: Overvåkingskameraet på t-banen viser de fire selvmordsbomberne på vei inn på t-banen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media