Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irak-krigen koster 60 milliarder i måneden

Fem år etter invasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem år etter at USA startet krig mot Irak, koster krigen 12 milliarder dollar (60 milliarder kroner) i måneden, tre ganger mer enn i begynnelsen.

Selv om voldsnivået har sunket noe den siste tiden, strømmer pengene ut av USAs statskasse og inn i Irak stadig raskere, skriver nobelprisvinneren Joseph Stiglitz og medforfatter Linda J. Bilmes i en ny bok, «The Three Trillion Dollar War».

De to beregner at krigene i Irak og Afghanistan fra 2008 utover kommer til å koste det amerikanske statsbudsjettet mellom 1,7 billioner og 2,7 billioner dollar (85-135 billioner kroner) innen 2017.

Bare rentene for å låne disse pengene beløper seg til 816 milliarder dollar (4.000 milliarder kroner), sier de.

Kongressens budsjettkontor (CBO) har kommet fram til noe lavere anslag: mellom 1,2 billioner og 1,7 billioner dollar.

Innen årets utgang vil krigene har kostet USA 845 milliarder dollar (4.300 milliarder kroner) om Kongressen bevilger alt det som president George W. Bush har bedt om.

Til sammenligning kostet den tolv år lange Vietnamkrigen 670 milliarder 2007-dollar (3.400 milliarder kroner).

I en rapport til Kongressen i januar skriver Kongressens revisjonskontor (GAO) at USA binder seg til å sette inn betydelige ressurser i krigene, noe som vil tvinge beslutningstakerne til å måtte foreta vanskelige valg når det gjelder hva som må velges bort.

KOSTBART: Krigen i Irak har blitt en kostbar affære. Foto: AFP PHOTO/DAVID FURST
KOSTBART: Krigen i Irak har blitt en kostbar affære. Foto: AFP PHOTO/DAVID FURST Vis mer

Beregningene omfatter ikke hva Irak-krigen har kostet resten av verden. I Irak førte invasjonen i 2003, med ødeleggende bombing, og plyndringen og brannstiftelsene som fulgte, til enorme skader på infrastruktur, oljeindustri, fabrikker, skoler og andre nødvendige bestanddeler av en fungerende økonomi.

Ingen har gjort noe forsøk på å beregne hva krigen har kostet Irak, sier talsmann Niels Buenemann i Det internasjonale pengefondet IMF. Men millioner av irakere har mistet jobbene sine og hundretusener av høyt utdannede mennesker har flyktet fra landet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media