- Irak-krigen var dårlig planlagt

Etter invasjonen gikk det galt, ifølge militærrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs militære operasjoner i Irak etter at Saddam Hussein ble kastet i 2003 var preget av dårlig planlegging, ifølge en militærrapport som ble offentliggjort søndag.

Den 696 sider lange rapporten er hærens redegjørelse for de første 18 månedene som fulgte president George W. Bushs erklæring om at de største kampene var over i mai 2003.

Militære og sivile ledere var fikserte på en militær triumf og på å fjerne Saddam Hussein fra makten, men viet lite oppmerksomhet til den påfølgende fasen, står det i rapporten.

«Overgangen til en ny kamp var ikke tilstrekkelig gjennomtenkt, planlagt og forberedt», skriver forfatterne av rapporten, Donald Wright og Timothy Reese.

«De militære midlene som ble tatt i bruk var tilstrekkelig til å ødelegges Saddams regime, men de var ikke tilstrekkelige til å erstatte det med den type nasjonalstat som USA ønsket», konkluderer de.

Rapporten er den andre i en serie av rapporter som skal gi det amerikanske militæret muligheten til å lære av sine feil og sine erfaringer fra Irak.

(NTB)

ERKLÆRTE SEIER:  Bush erklærte at de største kampene var over i mai 2003. Her tramper en kvinne på statuen av Saddam Hussein i Bagdad. AFP PHOTO/KARIM SAHIB
ERKLÆRTE SEIER: Bush erklærte at de største kampene var over i mai 2003. Her tramper en kvinne på statuen av Saddam Hussein i Bagdad. AFP PHOTO/KARIM SAHIB Vis mer