Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irak-krigen var feil

Prodi vil trekke Italias soldater ut og gi økonomien sjokkterapi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I sin første tale som Italias statsminister understreket Prodi overfor parlamentet at han vil gjøre flere endringer i italiensk politikk.

- Vi mener krigen og okkupasjonen av Irak var en alvorlig feil som ikke har løst, men heller komplisert, sikkerhetsproblemene i landet, sier Prodi.

Buet ut av opposisjonen

Italia har for øyeblikket rundt 2600 soldater i Irak, men Prodi sa til parlamentet at han vil trekke disse ut av konflikten.

Flere opposisjonspolitikere reagerte kraftig på uttalelsene til statsministeren og buet i flere minutter under talen.

Prodi representerer en sentrum-venstre koalisjon, mens de konservative politikerne hele tiden har vært for en sterk italiensk tilstedeværelse i Irak.

Statsministeren understreket at de er stolte av soldatenes innsats og at de fordømmer internasjonal terrorisme. Men han advarte samtidig mot fundamentalistiske vestlige reaksjoner.

- Kampen mot terrorisme må bli ført med klok politikk og etterretning og motstand mot terroristorganisasjonene, men uten å gripe inn i vår frihet og våre rettigheter, sier Prodi.

SAMLET TROPP: Romano Prodis nyvalgte regjering samlet i parlamentet i dag. I morgen, fredag, skal parlamentet gi sin godkjennelse.
SAMLET TROPP: Romano Prodis nyvalgte regjering samlet i parlamentet i dag. I morgen, fredag, skal parlamentet gi sin godkjennelse. Vis mer

For vekst og mot korrupsjon

Et annet viktig element i Prodis tale var løftene om en økonomisk sjokkterapi. Italiensk økonomi sliter med tøff konkurranse fra lavkostnadsland i Asia, høye lønnskostnader og for mye gjeld til å møte kravene fra EUs monitære union.

- Landet vårt behøver et skikkelig sjokk, det samme gjør vårt produksjonsystem. Regjeringen mener den har den riktige politikken for å bedre på dette, sier Prodi.

Som i valgkampen lovte Prodi å kutte offentlige lønnskostnader med fem prosent i løpet av ett år. Han mener italiensk økonomi må agere raskt for å utnytte det lille oppsvinget nå, og har insistert på at ny vekst i økonomien er helt nødvendig for å rette opp Italias store offentlige utgifter.

Statsministeren la også inn et lite spark til sin forgjenger Silvio Berlusconi.

- Vi behøver et etisk sjokk for å rette opp et klima der vi tolererer uetisk og nær ulovlig adferd. Og der sensasjonelle interessekonflikter har fått vokse fram, sier Prodi.

Avstemning i morgen

Regjeringen som består av en sentrum-venstre koalisjon ble tatt i ed av presidenten på onsdag. I morgen må imidlertid parlamentet gi sin godkjennelse. Koalisjonen har en liten majoritet så det bør gå greit.

Men politisk spriker samarbeidspartnerne, og mange frykter den nye regjeringen vil slite med å få gjennomslag for sine forslag i løpet av regjeringsperioden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling