- Irak-krisa truer hele FN

USAs krigsplaner vil ikke bare skade Irak. Også FN er truet. Det mener FNs tidligere humanitære koordinator for Irak, Hans von Sponeck.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet): - USA og Storbritannias tilsynelatende vilje til å gå til krig alene mot Irak truer hele FNs troverdighet. Det kan være skrittet som får FN til å ende som Folkeforbundet før 2. verdenskrig, sier von Sponeck til Dagbladet.

Von Sponeck var inntil mars 2000 FNs humanitære koordinator i Irak. Han sluttet i protest mot sanksjonene mot Irak og mot USAs «stille krig» i de såkalte flyforbudssonene sør og nord i landet.

- Annan må ta affære

- Det er fortsatt en liten mulighet for fred, men det krever at generalsekretær Kofi Annan tar et oppgjør med USA og Storbritannias åpenlyse vilje til å gå til krig uavhengig av hva FN måtte komme fram til. Engasjementet i den internasjonale bevegelsen for fred kan bidra til å styrke FNs arbeid for fred, sier von Sponeck.

Den tidligere FN-toppen reagerer kraftig på det han kaller en mur av desinformasjon som er bygd opp av USA og Storbritannia.

- I Bushs State of the Union-tale påstår han at Irak importerer uran fra Afrika. Sannheten er at dette skjedde en gang i 1981 og at det ikke har skjedd siden. Uranet kom fra Niger. Selv presidenten i landet avviser at de har eksportert uran til Irak etter 1981.

Von Sponeck sier at FNs våpeninspektører i Irak (UNMOVIC) ikke har funnet noen dokumentasjon for påstandene fra USA og Storbritannia om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen.

- FNs inspektører har kontrollert stedene der de påståtte våpnene er. De har ikke funnet noen ting, sier han.

Von Sponeck står nå i spissen for et internasjonalt lag av eksperter som forsøker å finne løsninger på den fastlåste krigen om Irak.

Humanitær krise

I ei uke har Sponeck og hans folk kartlagt den humanitære situasjonen i Irak. I rapporten som ble lagt fram i går refereres hemmelige FN-dokumenter som advarer mot en «humanitær krise av eksepsjonell størrelse og omfang» dersom det blir krig med Irak.

- Den humanitære situasjonen i Irak er allerede prekær. Det vil bli katastrofalt om Washington og London gjennomfører de krigsplanene som er gjort kjent, sier von Sponeck.

NISSEPROTEST: «Sinte nisser-marsjen» formidlet tydelig sitt antikrigsbudskap utenfor den amerikanske ambassaden i Moskva i går.