Irak-kritiker ny utenriksminister i Storbritannia

Gordon Browns nye regjering presentert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): David Miliband (41) blir ny utenriksminister i Storbritannia. Han er det første medlemmet som blir bekreftet i Gordon Browns nye regjering. Miliband anses som en av Browns mulige etterfølgere som partileder i Labour, ifølge NTB.

Her er deler av Storbritannias nye regjering:

Statsminister: Gordon Brown

Finansminister: Alistair Darling

Utenriksminister: David Miliband

Innenriksminister: Jacqui Smith

Helseminister: Alan Johnson

Skole- og barneminister: Ed Balls

Justisminister: Jack Straw

Forsvarsminister: Des Browne

Kulturminister: James Purnell

Transportminister: Ruth Kelly

Miljøminister: Hilary Benn

Arbeids- og pensjonsminister: Peter Hain

Miliband sa torsdag ja til Gordon Browns tilbud om utenriksministerposten i den nye britiske regjeringen.

– Jeg er utrolig beæret og henrykt over å bli spurt av den nye statsministeren om å bli utenriksminister, sa Miliband da han informerte pressen om utnevnelsen. 

Miliband har vært rådgiver for Tony Blair og også miljøvernminister. Han skal også ha vært skeptisk til Tony Blairs avgjørelse om å delta i Irak-krigen.

Straw blir justisminister

Ifølge NTB har Gordon Brown valgt tidligere utenriksminister Jack Straw til ny justisminister. Dette melder Sky News. Straw får ifølge TV-stasjonen et departement som omfatter justis- og forfatningsspørsmål.

Tidligere handels- og industriminister Alistair Darling er ifølge nyhetsbyrået Reuters utnevnt til finansminister i den nye regjeringen.

BBC bekrefter også at Storbritannia har fått sin første kvinnelige innenriksminister i Jacqui Smith. Hun er også en av de største overraskelsene i regjeringen, siden hun ikke har hatt noen lignende verv tidligere.

NY UTENRIKSMINISTER: David Miliband blir Storbritannias yngste utenriksminister på 30 år. Foto: Simon Dawson/AP/Scanpix
NY UTENRIKSMINISTER: David Miliband blir Storbritannias yngste utenriksminister på 30 år. Foto: Simon Dawson/AP/Scanpix Vis mer

Nye prioriteringer

I går, etter han hadde fått oppdrag av dronning Elizabeth om å danne regjering, lovte Brown en ny regjering med nye prioriteringer.

- Dette blir en ny regjering med nye prioriteringer, og jeg har vært så privilegert å ha fått muligheten til å tjenestegjøre for mitt land, sa Brown og la til a at han vil være «sterk, trofast og standhaftig» i sin nye gjerning, ifølge NTB.

Han har lovet å fornye Labour og lære av det han kaller den splittende krigen i Irak, selv om han stiller seg bak beslutningen om å støtte den amerikanske invasjonen. Han har også understreket at britiske soldater vil holde fast ved sine forpliktelser overfor FN.

UTNEVNER REGJERING I DAG: Storbritannias nye statsminister Gordon Brown.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer