Irak kunngjør godkjenning av FN-inspektører

BAGDAD (NTB-AP-Reuters): Irak godtar at FNs våpeninspektører kommer tilbake til Irak og gjenopptar arbeidet. Det gjelder også for de amerikanske medlemmene av gruppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irak forbød i forrige uke de amerikanske våpeninspektørene å utføre arbeidet sitt, og våpeninspektørene forlot landet.

  I en felles irakisk-russisk erklæring bekreftes det dermed at Russlands utenriksminister Jevgenij Primakov lyktes i å forhandle fram en kompromissavtale med Iraks visestatsminister Tariq Aziz.

 «Det er enighet om at Irak godtar at spesialkommisjonen (UNSCOM) i sin helhet skal få vende tilbake og gjenoppta arbeidet fra i dag, 20. november,» heter det i erklæringen som det offisielle irakiske nyhetsbyrået INA kunngjorde i morges.

Rask heving av sanksjoner

Til gjengjeld har Russland lovet å arbeide for en rask heving av FN-sanksjonene mot Irak, og spesielt for å få gjennomført artikkel 22 av resolusjon nummer 687, heter det i erklæringen.

 Denne delen av resolusjonen som ble vedtatt i 1991, sier at så snart FN har stadfestet at alle Iraks masseødeleggelsesvåpen er fjernet, skal Sikkerhetsrådet beordre sanksjonene hevet.

  Sanksjonene hindrer Irak i å eksportere olje, noe som har vært dramatisk for landets økonomi og gått særlig hardt utover sivilbefolkningen.