Irak-lederne drepes

Irakiske motstandsgrupper intensiverer sin blodige kamp mot toppfolk i den USA-støttede administrasjonen. I går ble nok en toppleder drept, noe som bekymrer USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går morges ble direktør Kamal al-Jarrah i det irakiske utdanningsdepartementet skutt ned og drept utenfor huset sitt på vei til jobben. Dagen før ble viseutenriksminister Bassam Kubba myrdet under liknende omstendigheter.

Lørdag ble general Hussein Mustafa Abdul-Kareem, som leder landets grensevaktstyrke, lettere såret da konvoien han kjørte i ble utsatt for et attentatforsøk i Bagdad. For noen dager siden slapp visehelseminister Ammar Safar uskadd fra et angrep i det samme området som viseutenriksminister Kubba ble drept.

Advarer

Colin Powell advarer om at det kan bli flere attentater mot regjeringsmedlemmer og andre irakiske toppfolk.

-  Vi vil gjøre alt vi kan. Vi vil bruke våre soldater og irakiske sikkerhetsstyrker for å knuse disse morderne, sier den amerikanske utenriksministeren i en kommentar til den nye, alvorlige utviklingen. Til den konservative tv-kanalen Fox News sier han drapsmennene ikke vil lykkes.

Ikke alle er enige i den påstanden. De siste dagenes hendelser tyder på at de væpnede motstandsgruppene vil trappe opp sin aktivitet før amerikanerne 30. juni overfører mye av makten i Irak til den nye regjeringen. Motstandsgruppene har som mål å skape så mye kaos som mulig.

Professor myrdet

I går ble også en geografiprofessor drept i Bagdad, mens en kurdisk religiøs leder ble myrdet i Kirkuk i det nordlige Irak.

I Bagdad ble tolv irakere drept da en selvmordsaksjonist utløste en bilbombe ved siden av en politibil. Fire politifolk ble drept, melder NTB.

Minst 30 mennesker ble drept i forskjellige aksjoner i Irak i helga.

NYTT DØDSOFFER: Direktør Kamal al-Jarrah i det irakiske utdanningsdepartementet ble myrdet i Bagdad i går morges.
ADVARER: Colin Powell advarer om at det kan bli flere attentater mot regjeringsmedlemmer og andre irakiske toppfolk.