Irak-milliarder uten kvittering

Papirene fra store kontrakter er forsvunnet. Og storparten av titalls milliarder av irakiske oljepenger er havnet hos amerikanske firmaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slurv. Overtredelse av egne regler. Kontanter som det er umulig å etterspore. Kontrakter inngått uten anbud.

Det er konklusjonen i flere revisjonsrapporter som er frigitt de siste ukene. En av rapportene påpeker at flere hundre millioner dollar i kontanter som okkupasjonsmyndighetene i Irak disponerte, i stor grad manglet nødvendig bokføring for å kunne etterspore hva de var blitt brukt til.

Av 60 utbetalinger fra kontante midler, som var beslaglagt fra det tidligere regimet, manglet det dokumentasjon for fem utbetalinger på til sammen 99,1 millioner dollar (rundt 700 millioner kroner).

Det blir også påpekt at nøkkelen til safen hvor kontantene var plassert, lå i den ubevoktede ryggsekken til offiseren som hadde ansvaret for pengene.

Få detaljer

Ifølge The Washington Post fikk Halliburton Co., som tidligere ble ledet av visepresident Dick Cheney, og andre amerikanske kontraktører minst 1,9 milliarder dollar (13,3 milliarder kroner) fra irakiske fond administrert av okkupasjonsmyndighetene.

I løpet av de 14 første månedene ga okkupasjonsmyndighetene (CPA) lite detaljert informasjon om hva penger fra oljesalg og andre kilder ble brukt til. Det ble bare henvist til at pengene ble brukt til «gjenoppbygging», ifølge The Washington Post.

CPA har ikke på noe tidspunkt gitt nøyaktig informasjon om kontraktene, eller identiteten på firmaene som fikk kontraktene. CPA sier at de ikke kunne gjøre det «av sikkerhetshensyn».

Uansvarlig

Kellog Brown & Root Inc., et datterselskap av Halliburton, fikk 1,66 milliarder dollar (11,6 milliarder kroner), uten anbud, for å dekke kostnadene ved å importere brennstoff fra Kuwait til Irak.

Denne kontrakten har seinere vært gjenstand for etterforskning fordi KBRs underkontraktør er mistenkt for å ha overpriset frakt fra Kuwait med 61 millioner dollar. Florida-firmaet Harris Corp. fikk 48 millioner dollar av Iraks oljepenger for å reorganisere de statseide irakiske mediene. Både fjernsyn, radio og aviser er seinere blitt kritisert for å være mikrofonstativer for okkupasjonsmyndighetene, men også for å ha brukt penger uansvarlig.

Blant annet leide et TV-selskap et jetfly for å frakte to biler, en Hummer H2 og en Ford, som programredaktøren skulle bruke.

Pumpet

En FN-rapport som er datert 15. juli påpeker også at telleapparatene som skulle registrere hvor mye olje som ble pumpet opp i Irak, ofte ikke fungerte. Det gjør at det er umulig å vite om all oljen er registrert.

Så lenge CPA under ledelse av Paul Bremer styrte Irak, hadde okkupasjonsmyndigheten 45 milliarder dollar til disposisjon (315 milliarder kroner). Det er det største gjenreisingsfond siden Marshall-planen for gjenoppbygging av Europa etter 2. verdenskrig.

22 milliarder dollar var bevilget av Kongressen, mens 23 milliarder dollar var inntekter fra oljesalg og andre inntekter, som beslaglagte midler i Irak og utenlandske bankkonti fra Hussein-perioden.