Irak: Moqtada al-Sadr er i Teheran

Den radikale irakiske sjialederen Moqtada al-Sadr er i Irans hovedstad Teheran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Han vil dra tilbake til Irak med det første, sier en talsmann for den irakiske statsministeren Nuri al-Maliki.

Talsmannen bekreftet torsdag en melding om Sadrs bevegelser fra den amerikanske militærledelsen i Irak. Amerikanerne hevdet dagen før at deres erkefiende Sadr hadde dratt til Iran for å komme unna en stor sikkerhetsoffensiv i Bagdad-området.

Den britiske avisen The Guardian skrev torsdag at flere andre ledere av Sadrs milits, den såkalte Mahdi-hæren, har flyktet over grensen til Iran. Hensikten er å samle krefter, omorganisere ledelsen og drive øvelser, het det i denne meldingen.

- De siste tre ukene har Iran hentet Mahdi-hærens ledere og deres nestkommanderende ut av Irak. Strategien er at de skal ligge lavt til stormen er over, og så sende dem hjem for å fylle tomrommet etter sikkerhetsoffensiven, sier en ikke navngitt irakisk tjenestemann.

Mahdi-hæren har stått bak to mislykkede opprør mot de amerikanske styrkene i Irak og er blitt beskyldt for å stå bak dødsskvadroner som angriper sunnier. Den nye amerikansk-irakiske sikkerhetsoffensiven er nok et forsøk på å komme denne volden til livs.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer