Irak-møter i Finland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Representanter for stridende sunni- og sjia-grupper i Irak sitter i samtaler på et hemmelig sted i Finland. Det melder YLE.

Partene møttes i går, og forventes å være samlet «noen dager». Formålet med samtalene er å se på om erfaringer fra fredsprosessene i Sør-Afrika og Nord-Irland kan brukes i Irak. Rundt 30 personer deltar i samtalene.

Det er Crisis Management Initiative som arrangerer møtet. CMI er en konflikt-avvergingsgruppe ledet av Finlands tidligere president Martti Ahtisaari. Han deltar ikke selv på møtet. Cmi avviser at det dreier seg om forhandlinger, melder nyhetsbyrået AFP.

Representanter for både den ytterliggående sjia-lederen Muqtada al-Sadr og lederen av den største sunni-arabiske gruppen i landet, Adnan al-Dulaimi, deltar på seminaret. Humam Hammoudi, leder av utenrikskomiteen i det irakiske parlamentet og sjia-muslim, er også i Finland.

I 2005 bidro Ahtisaari til å få en slutt på en 30 år lang krig mellom opprørere I Aceh-provinsen og indonesiske myndigheter.

DELTAR IKKE: Finlands tidligere president Martti Ahtisaari deltar ikke selv i samtalene. Her er han avbildet i København i går. Foto: John McConnico/AP/Scanpix
DELTAR IKKE: Finlands tidligere president Martti Ahtisaari deltar ikke selv i samtalene. Her er han avbildet i København i går. Foto: John McConnico/AP/Scanpix Vis mer