Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak-nei til FN

LAS VEGAS (Dagbladet): FN-delegasjonen som generalsekretær Kofi Annan sendte til Irak, mislyktes med sitt oppdrag og dro fra landet i går med uforrettet sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Washington sier president Bill Clinton at Irak ikke ser ut til å bøye seg, men det gjør heller ikke USA. Et militært sammenstøt har rykket nærmere.

Generalsekretær Kofi Annan tok en sjanse da han gikk utenom FNs Sikkerhetsråd og sendte sin egen delegasjon til Irak, delvis mot USAs vilje. Initiativet ble ikke belønnet i Bagdad.

Delegasjonen fikk verken innrømmelser eller møte Saddam Hussein.

Utsatt

FN-diplomatene snakket med en ubøyelig visestatsminister Tariq Aziz. Han gjentok truslene om å skyte ned de amerikanske U2-flyene som FNs inspektører bruker i overvåkningen av landet,

Det eneste FN-delegasjonen oppnådde var å utsette utvisningen av de amerikanske FN-inspektørene inntil videre.

«Stø kurs»

En alvorlig president Bill Clinton slo fast at det ikke er noen tegn til at Saddam Hussein bøyer av i konfrontasjonen.

- Men vi må stå fast og holde stø kurs, sa Clinton som holdt alle muligheter for tiltak åpne. Sikkerhetsrådet kommer sammen på mandag for å vurdere rapporten fra Kofi Annans tre diplomater som er på vei tilbake til New York.

- Det er viktig å ikke vike unna, og det ville, etter min mening, være galt å inkludere eller ekskludere spesielle tiltak på dette tidspunktet, sa presidenten.

Iraks visestatsminister Tariq Aziz vil komme til FN for å fortsette dialogen med generalsekretæren. Han trenger et visum for å gjennomføre besøket.

Clinton antydet i går at Aziz ikke ville få visum.

Hele Norges coronakart