Irak ødela alt for ham

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tony Blair må ha tenkt tanken at Irak ødela alt for ham da han i går dro til dronningen for å søke sin formelle avskjed etter ti år som «hennes» første minister som det heter direkte oversatt fra engelsk. I et intervju med avisa The Sun sier president George W. Bush at «Tony har hatt noen flotte år» og at «historien kommer til å være god mot ham». Det er like usant som mye annet president Bush har sagt om den såkalte «krigen mot terror». Etter å ha vunnet like mange valg som Margareth Thatcher, vil Tony Blair bli husket for den feilaktige uttalelsen om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen som han kunne bruke mot Storbritannia i løpet av 45 minutter. Selv ikke den glitrende retorikeren Tony Blair klarer å snakke seg bort fra den katastrofen Irak er blitt.

I Rosehagen bak Det hvite hus sto han sammen med president Bush og erklærte at han ville ha gjort alt sammen om igjen. Det hadde vært bedre for oss alle om Blair hadde innrømmet at beslutningen om å invadere Irak både var feil og bygget på utilstrekkelig og delvis feilaktig etterretningsmateriale.

For ti år siden feide Blair og hans unge medhjelpere inn i Downing Street No. 10 og de andre regjeringskontorene i London. De var den nye vin som skulle reformere Thatchers Storbritannia til beste for folk flest, ikke bare de rike og de velstående. De lovet britene og resten av verden å føre Storbritannia inn på «Den tredje vei» som verken var planøkonomi og statskapitalisme eller det frie uregulerte marked. Økonomisk lyktes Blair og Gordon Brown som nå etterfølger ham, men det ble mer på Margaret Thatchers premisser enn på en tredje vei. Svært mye annet viste seg å være mer dyktig pr enn politiske reformer med substans. Det ble ikke mer omfordeling i de økonomisk gode tider under Blair. Som før var det de som var rike fra før som ble rikere.

Tony Blair har vært en skuffelse på mange områder, men hans ettermæle ville blitt likevel blitt langt bedre om han ikke hadde valgt å bli puddelen til George W. Bush.