Irak ødelegger raketter

Irak har godtatt å ødelegge de omstridte al-Samoud-rakettene som bryter den vedtatte 150 kilometersgrensen. I hvert fall «i prinsippet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irak har «i prinsippet» gått med på å ødelegge alle sine raketter av typen al-Samoud. Irakerne lover ifølge FN å tilintetgjøre både ferdige raketter og rakettdeler som ikke er satt sammen.

Tilbudet er lagt på bordet, men detaljene er ennå ikke avklart, sa en FN-tjenestemann sent torsdag kveld norsk tid. FNs korps av våpeninspektører i Irak UNMOVIC får nå i oppdrag å finne ut nøyaktig hva det er irakerne tilbyr.

- De skriver i et brev at de i prinsippet godtar at rakettene og tilknyttede anlegg skal ødelegges. Men dette må følges opp av UNMOVIC, sa FN-tjenestemannen til nyhetsbyrået Reuters i New York.

Frist til lørdag

Al-Samoud-rakettene står sentralt i diskusjonen om hvor langt Irak har gått i å oppfylle FNs krav om at landet må kvitte seg med sine våpen for masseødeleggelse. Sjefinspektør Hans Blix har sagt at den fysiske ødeleggelsen av rakettene må innledes innen lørdag.

Rakettene som irakerne nå lover å tilintetgjøre, har en rekkevidde som overstiger de 150 kilometer FNs sikkerhetsråd har satt som grense. Iraks håndtering av spørsmålet om disse rakettene betraktes som en viktig prøve på om irakere vil oppfylle Sikkerhetsrådets krav.

Sikkerhetsrådet avsluttet torsdag kveld norsk tid en mer enn tre timer lang debatt om ny Irak-resolusjon, uten at rådets medlemmer greide å komme til enighet. USA og Storbritannia vil at rådet formelt skal godkjenne bruk av militær makt for å avvæpne Irak.

Blix er skeptisk

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld mener løftet om å ødelegge al-Samoud-rakettene er ren uthalingstaktikk uten virkelig innhold.

- Regimet i Bagdad benytter en hver anledning til først å nekte, for så å gi noe som skal se ut som en innrømmelse, sier Rumsfeld.

President George W. Bush har på sin side gjort det klart at det ikke spiller noen avgjørende rolle om Irak ødelegger al-Samoud-rakettene eller ikke. Disse rakettene er bare toppen av isfjellet, og Irak må oppfylle samtlige av FNs nedrustningskrav, sa Bush torsdag.

(NTB-Reuters-AFP)