Irak ødelegger raketter

Irakiske eksperter og våpeninspektører fra FN startet lørdag ødeleggelsen av fire al-Samoud 2-raketter, ifølge irakiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-talsmann Hiro Ueki sier han ikke kan gi detaljer om arbeidet før inspektørene er kommet tilbake til sitt hovedkvarter, men bekreftet tidligere at ødeleggelsen av rakettene skulle begynne.

Arbeidet med å destruere al-Samoud 2-rakettene startet på militærbasen al-Taji, rundt 20 kilometer nord for Bagdad etter et møte mellom FNs våpeninspektører og representanter for den irakiske hæren. Der ble de to partene enige om en plan for ødeleggelsen av det militære utstyret som FN har forbudt.

Direktøren for det irakiske informasjonsdepartementet, Uday al-Tai, sier at våpeninspektørene i løpet av dagen også vil begynne med å demontere formene som brukes til å støpe rakettene, slik at disse kan ødelegges søndag.

Lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, har tidligere satt lørdag som siste frist for at Irak må begynne å ødelegge al-Samoud 2-rakettene, stridshodene de er ment å frakte og utstyret som brukes til å produsere dem.

Årsaken er at rakettene under prøveskytinger har gått lenger enn grensen på 150 kilometer som FN har satt.

Irakiske myndigheter har forklart dette med at rakettene ikke hadde styringssystemer eller stridshode om bord under testen, og at de derfor var for lette. Iraks diktator Saddam Hussein antydet tidligere i uken at rakettene ikke ville bli ødelagt.

Torsdag kom irakiske tjenestemenn likevel med signaler om at Irak ville rette seg etter FNs krav og starte destruksjonen av de omstridte rakettene innen fristen.

NTB