Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak og Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge vurderer å sende nye soldater til Irak, som del av NATOs opplæringsprogram i Irak. Det kom fram under utenriksminister Jan Petersens redegjørelse om norsk Irak-politikk på Stortinget i går. Men begrunnelsen for norsk Irak-politikk ble av utenriksministeren nok en gang redusert til en refleks av vedtak i NATO og FN. En selvstendig analyse av hva det betyr å sende nye utenlandske soldater til Irak ser ikke regjeringen Bondevik behovet for. Utenriksminister Jan Petersen gjentok i stedet sitt gamle mantra: «Vi følger FN-sporet.» Og tilsynelatende tror regjeringen Bondevik dermed at Norge er fritatt fra å reflektere selv.
  • Realitetene er at FN-sporene i Irak etter tur er overkjørt, først gjennom et militært angrep som FNs generalsekretær, men aldri Norge, har karakterisert som folkerettsstridig, deretter ved at FNs plan for Iraks politiske prosess ble torpedert av eksil-irakere, som utgjør kjernen i statsminister Allawis regjering, med støtte fra USA. Når utenriksminister Petersen gjentar at Norge følger i FN-sporet, betyr det ikke lenger å stå opp for FN. Norsk Irak-politikk reduseres til å drive i kjølvannet av et storpolitisk kompromiss i New York. Men ingen FN-resolusjon hindrer Norge i å tenke selv, noe til sammen seks NATO-land hittil har gjort. Med Tyskland og Frankrike i front, har de alle sagt nei til enhver befatning med opplæring av irakiske soldater gjennom NATO, ikke fordi de er imot FN eller NATO, men fordi deres analyse av situasjonen er at flere vestlige soldater i Irak skader mer enn det bidrar. Regjeringen Bondevik stiller ikke engang spørsmålet.
  • Krigen i Irak er dette århundrets farligste konflikt. Ingen vet med sikkerhet hva som i øyeblikket skjer, spesielt ikke i det sunnimuslimske området rundt Bagdad. USAs militære seier i Fallujah har knust byen, men ikke motstanden i denne sentrale delen av Irak. Soldater fra Iraks sjiamuslimske og kurdiske befolkning var del av kampanjen mot Fallujah, med eller uten NATO-opplæring. Resultatet er at Irak i dag er nærmere en borgerkrig enn noen gang, at ledende sunnimuslimer boikotter det kommende valget, at utsiktene for en valgt irakisk regjering med bred legitimitet er sprengt i filler og at hatet mot vestlig nærvær bare øker. Men hva dette også betyr for Norge, berørte ikke utenriksminister Jan Petersen i går. Han redegjorde om Irak mer som amerikansk byråkrat enn som norsk utenriksminister.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media