Irak ønsker britisk tilbaketrekking velkommen

Talabani: - En velkommen katalysator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks president Jalal Talabani ønsker velkommen Tony Blairs beslutning om å trekke tilbake tusenvis av britiske soldater fra Irak.

Storbritannias styrkebidrag i Irak skal skjæres ned fra 7100 til rundt 5500 i løpet av de neste månedene.

En talsmann for Talabani sier tilbaketrekkingen er «en velkommen katalysator» som vil tvinge de irakiske styrkene til å ta ansvar for landets sikkerhet.

De britiske soldatene har et hovedansvar for sikkerheten i Basra-området i det sørlige Irak. 

- Dagens nivå er i seg selv en reduksjon fra 9000 for to år siden og 40 000 under selve Irak-krigen, sa Blair da han orienterte Underhuset onsdag.

Storbritannia er etter USA den største bidragsyteren til Irak-styrken. 132 britiske soldater er til nå blitt drept under Irak-krigen. 

- Suksess

Blairs kunngjøring om tilbaketrekking kommer i kjølvannet av en fem måneder lang sikkerhetsoperasjon for å dempe volden i Basra-området, melder BBC.

Ifølge Hiwa Osman, talsmann for president Talabani, har militæroperasjonen vært en suksess.

Statsminister Blair erkjenner at situasjonen i Basra fortsatt er vanskelig og farlig, men han understreker at antall voldshandlingene har gått ned og at gjenoppbyggingen er i gang.

Blair sier det er viktig å vise irakerne at Storbritannia og andre i den internasjonale styrken ikke har til hensikt å bli i landet lenger enn nødvendig.

- For tregt

Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver Mowaffak al-Rubaie, roser innsatsen til de britiske styrkene, men sier han ønsker tilbaketrekkingen kunne skjedd raskere. 

- Vi hadde håpet at prosessen kunne blitt fremskyndet ytterligere, og at den skjedde raskere fremfor å bli at den blir faset ut, sier al-Rubaie til BBC Radio 4.

Den britiske forsvarsministeren Des Browne sier han forventer at regjeringen over sommer på nytt vil vurdere antall soldater som skal tilbaketrekkes.

De britiske soldatene skal overlate alle sine baser til lokale myndigheter, bortsett fra luftbasen i Basra og basen Basra Palace.

(NTB)

ALLIERTE: Storbritannias statsminister Tony Blair (t.v.) og Iraks president Jalal Talabani, her fra Blairs besøk i Bagdad i desember.