Irak-penger spor-løst forsvunnet

Nær 100 millioner dollar borte. USAs spesialrevisor kan ikke forklare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en rapport fra USAs spesialrevisor for Irak framgår det at man ikke har noen fullgod forklaring på hvor pengene er blitt av.

Det er satt i gang etterforskning for å avdekke underslag, men hittil har man bare funnet en kaotisk praksis med manglende kvitteringer og kontante utbetalinger som ikke kan forklares på en tilfredsstillende måte.

Noen av problemene tilskrives at den amerikanske administrasjonen i Irak under ledelse av Paul Bremer hadde det travelt med å sette i gang tiltak og betale ut penger før den irakiske interimsregjeringen overtok.

En tjenestemann har fortalt revisorene av han fikk 6.7 millioner dollar med beskjed om å bruke pengene innen en uke før den amerikanske administrasjonen trakk seg tilbake. «Amerikanske tjenestemenn forsto situasjonen slik at det var viktigere å betale ut pengene enn å sørge for nødvendig dokumentasjon», heter det i rapporten.

I et tilfelle fikk en av tjenestemennene som hadde ansvaret for kontantutbetalinger, sparken fordi det var mistanke om uregelmessigheter. Han fortsatte imidlertid i jobben i en måned etter at han var avskjediget. Da han ble fortalt at han ikke hadde redegjort for 1.878,870 dollar, betalte han inn nøyaktig det beløpet tre dager senere.

I rapporten heter det at dette førte til mistanke om at han hadde en kontantreserve han kunne bruke for å rydde opp og bringe saken ut av verden.

Pengene til gjenoppbyggingen besto i hovedsak av Iraks oljeinntekter og penger fra Saddam Hussein-regimet som var beslaglagt.

To andre revisor-rapporter som nylig er offentliggjort, viser det ikke er mulig å se at kontrakter betalt med Iraks penger er blitt fullført. Det gjelder halvparten av 300 kontrakter til en verdi av 333 millioner dollar.

BORTE: USA har rotet bort 100 000 000 dollar i Irak. Nå jaktes det på utroe tjenere. Foto: Scanpix
BORTE: USA har rotet bort 100 000 000 dollar i Irak. Nå jaktes det på utroe tjenere. Foto: Scanpix Vis mer

Dette er ikke første gang det er forsvunnet enorme beløp i Irak. Revisorer har tidligere påpekt at ikke er mulig å etterspore 9 milliarder dollar som ble overført til forskjellige irakiske departementer fra den amerikanske administrasjonen i Bagdad.

ANSVARLIG: Noen av problemene knyttes til den amerikanske administrasjonen i Irak under ledelse av Paul Bremer.