- Irak-planen fungerer

Flere soldater i Irak har bedret situasjonen i landet, sier general David Petraeus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Petraeus og USAs Irak-ambassadør Ryan Crocker møtte i kveld Kongressen for å legge frem sin vurdering av situasjonen i Irak. Petraeus var optimistisk i sin vurdering.

– Jeg tror vi i stor grad greier å nå de militære målene for styrkeoppbyggingen. Innen neste sommer kan vi etter min mening kutte styrkene til nivået før denne oppbyggingen, uten å sette bedringen av sikkerheten som vi nå har oppnådd, i fare, sa generalen.

Etter Petraeus anbefaling vil antallet amerikanske soldater i Irak til neste sommer være rundt 130 000, eller det samme som den var før det siste halvårets opptrapping til 160 000 soldater, skriver New York Times

Starter nå

Ifølge generalen vil en nedtrapping av antallet soldater med rundt 30 000 kunne gjøres uten å sette på spill Iraks sikkerhet. Han sa at tilbaketrekkingen kunne begynne allerede denne måneden med å trekke tilbake en marineenhet fra Camp Pendleton, og at antallet soldater gradvis burde trappes ned frem til juli neste år.

Ytterligere tilbaketrekking utover det burde ifølge Petraeus ikke vurderes før mars neste år.

- Jeg tror vi vil få se suksess i Irak, men det vil verken være raskt eller enkelt.

Generalens vurderinger møtte sterk kritikk fra senator Tom Lantos som leder Utenrikskomittéen i Representantenes hus.

I KONGRESSEN I KVELD: USAs militære nærvær i Irak kan trolig innen neste sommer reduseres til nivået før årets styrkeoppbygging. Det betyr at rundt 130.000 amerikanske soldater vil stå i Irak, sier general David Petraeus som er USAs øverstkommanderende i Irak. Foto: SCANPIX/AFP
I KONGRESSEN I KVELD: USAs militære nærvær i Irak kan trolig innen neste sommer reduseres til nivået før årets styrkeoppbygging. Det betyr at rundt 130.000 amerikanske soldater vil stå i Irak, sier general David Petraeus som er USAs øverstkommanderende i Irak. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

- Du sammenlikner din symbolske tilbaketrekking med en hypotetisk, rask og uansvarlig tilbaketrekking, uten hensyn til at det finnes middelveier, sa Lantos ifølge Washington Post.

Petraeus svarte at han har tatt hensyn til den sterke slitasjen Irak-krigen har ført til for det amerikanske militæret, og at vurderingene hans deles av USAs øverstkommanderende admiral William J. Fallon.

Viktig signal

Tross at Petraeus anbefaler å holde et stort antall soldater i Irak, mener amerikanske kommentatorer at forslaget om å trekke tilbake fem brigader fra desember vil være et viktig signal til irakere om at krigen nå går mot slutten.

- Alle irakere vil se dette som slutten på okkupasjonen og begynne å legge planer etter det. Det samme vil regionen og spesielt Iran, sier Bruce Riedel ved Brookings Institution til Washington Post.

General Petraeus vurdering vil være svært viktig for USAs videre strategi i Irak, men Petraeus er i forkant av rapporten blitt anklaget for at han kun fremfører den linjen Bush-administrasjonen har trukket opp for ham.

I åpningen av vitnemålet tok Petraeus til motmæle mot kritikerne.

- Dette er mitt vitnemål alene, sa han før han sa at koalisjonen nå ser fremgang i kampen mot al-Qaida i Irak.