Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak-regjering (nesten) på plass

Irak har nå, nesten, en regjering på plass. De politiske hestehandlene som har pågått siden valget 30. januar er ennå ikke over, men de fleste statsrådpostene i regjeringen er besatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av departementene mangler fortsatt en statsråd samtidig som fem departementer er besatt av midlertidige statsråder. Foreløpig er sunnimuslimene den store taperen. Tross den lange tautrekningen har man ikke funnet noen meningsfull plass for sunnirepresentanter i regjeringen.

Den utpekte statsministeren Ibrahim al-Jaafari prøvde imidlertid å berolige nasjonalforsamlingens medlemmer ved å påpeke at dagens regjering er det første store steget for å bygge et nytt Irak.

- Det er viktig å ha klart for seg at ingen vil bli holdt utenfor. Alle parter har rett til å delta i den politiske prosessen, enten de sitter i regjeringen eller ikke.

Regjeringen har en sammensetning som inkluderer alle de store folkegruppene og religiøse retninger, kurdere, sjia- og sunnimuslimer og kristne. Al-jaafari kjempet lenge for at sunnimuslimene skulle få en visestatsminister og forsvarsministeren, men ble nedstemt av de sjiamuslimske representantene som er den største gruppen i parlamentet.

Ifølge kunngjøringen etter avstemningen i formiddag består regjeringen av 17 sjiaministre, åtte kurdere, seks sunnimuslimer og en kristen. Seks av regjeringsmedlemmene er kvinner.

- Irakerne vil se at denne regjeringen har religiøs, politisk og geografisk spennvidde i tillegg til kvinnerepresentasjon. Når prosessen nå er i gang vil vi ikke sky noen anstrengelser for å få smilet tilbake i barnas ansikter, så al- Jaafari etter avstemningen.

Al-Jaafari vil i tillegg til å være statsminister være midlertidig forsvarsminister, en post som skulle gått til sunnimuslimene. Ahmed Chalabi, en gang Pentagons favoritt, vil bli en av fire visestatsministre og midlertidig oljeminister. Tidligere vise-president, kurderen Rowsch Nouri Shaways skal være midlertidig minister for elektrisitetsforsyningen og visestatsminister.

Interimsregjeringens statsminister, Iyad Allawi fikk ikke plass i regjeringen.

Kommende statsminister Ibrahim al-Jaafari.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!