Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak-resolusjon vedtatt enstemmig

FNs sikkerhetsråd vedtok torsdag med 14 mot null stemmer å oppheve sanksjonene mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Land som var sterke motstandere av krigen, som Frankrike, Tyskland og Russland, var blant dem som stemte for resolusjonsforslaget som var framsatt av USA, Storbritannia og Spania.

Men Syria boikottet avstemningen. Møtet ble utsatt i halvannen time mens de andre ventet på om den syriske ambassadøren ville få instruks fra sin regjering om å møte opp eller ikke.

Resolusjonen innebærer at de 13 år gamle FN-sanksjonene mot Irak blir opphevet med øyeblikkelig virkning, og at okkupasjonsmaktene USA og Storbritannia får omfattende fullmakter til å styre Irak i ett år framover og bruke inntektene fra salget av landets olje til gjenoppbygging.

I resolusjonen, som er Sikkerhetsrådet resolusjon nummer 1483, blir USA og Storbritannia bedt om å bidra til å danne en irakisk-ledet overgangsregjering som skal sitte til en internasjonalt anerkjent regjering kan dannes av det irakiske folk.

Resultatet av avstemningen var en seier for Bush-administrasjonen, som i siste øyeblikk hadde kommet med flere innrømmelser som gir FN en utvidet, men fortsatt begrenset rolle i Irak, og åpner for at våpeninspektørene, særlig inspektørene til Det internasjonale atomenergibyrået, muligens kan returnere.

Resolusjonen må ikke fornyes etter ett år, men forblir gyldig inntil en internasjonalt anerkjent irakisk regjering er på plass.

Som en følge av resolusjonen vil FNs generalsekretær Kofi Annan oppnevne en spesialutsending for humanitær bistand til Irak.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media