Irak rystes av ny angrepsbølge

Voldsom uro preger Irak en drøy måned før okkupasjonsmakten overlater makten til irakerne. Lørdag ble flere titall sivile irakere og minst sju amerikanske soldater drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at voldsomme bombeeksplosjoner rammet Basra i Sør-Irak sist uke, skjedde de to verste aksjonene lørdag i og i nærheten av hovedstaden Bagdad.

14 irakere ble drept og tolv ble såret da bussen de satt i ble rammet av en veibombe, ifølge lege Abbas Wissan al-Shamari ved sykehuset i byen Iskandaria.

Bussen var på vei til hovedstaden Bagdad da den ble rammet av bomben, og Iskandaria ligger omkring 5 mil sør for hovedstaden.

Angrep i Sadr-byen

Under et angrep mot en markedsplass i Bagdads fattige, sjiamuslimske område som går under navnet Sadr-byen, ble 13 irakere drept av raketter eller bomber fra bombekastere, ifølge øyenvitner og sykehuskilder.

- Vi sto og snakket da to raketter landet. Én av dem traff en gassflaske og eksplosjonen var voldsom. Det var blod og lik over alt, forteller Bassam Abdul Rahim.

I tillegg ble én kvinne drept da hjemmet hennes i Sadr-byen ble truffet av en bombe fra en bombekaster. Omkring 30 personer ble såret i angrepet mot markedsplassen. En amerikansk militærtalsmann mener de væpnede styrkene til den radikale, sjiamuslimske presten Moqtada al-Sadr selv kan ha stått bak angrepet.

Polske soldater drepte fem irakere som skal ha vært i ferd med å forberede et bakholdsangrep nær den hellige byen Karbala lørdag morgen.

I en annen hendelse ble fire irakiske politimenn drept da en bil full av sprengstoff eksploderte nær en amerikansk militærbase i byen Tikrit.

I den svært urolige, sunnimuslimske byen Falluja måtte et to år gammelt barn bøte med livet da huset barnet befant seg i ble rammet av skyting og artilleriild.

Bare i april har omkring 700 irakere blitt drept i kamper og ulike angrep.

Sju soldater drept

Til sammen sju amerikanske soldater ble drept under to ulike angrep i Irak lørdag, ifølge amerikanske og irakiske kilder.

Fem soldater ble drept og seks såret, tre av dem kritisk, i et rakettangrep mot en militærbase nord for Bagdad. En lastebil som ble brukt til å avfyre rakettene ble beskutt og ødelagt av et kamphelikopter etter at soldatene i leiren ba om forsterkninger, ifølge en talskvinne for okkupasjonsstyrkene.

Utenfor byen Kut i Sør-Irak ble to amerikanske soldater drept og én såret da en militærkolonne ble utsatt for et rakettangrep, ifølge den lokale politisjefen i området. Opplysningene er ikke bekreftet av okkupasjonsmyndighetene.

718 amerikanske soldater er drept i Irak siden invasjonen av landet 20. mars i fjor, 520 av dem i kamp.

(NTB)

ENORME LIDELSER: Stadig flere sivile irakere blir rammet av volden. Mannen i sykesenga ble skadd av bussbomba, og får hjelp av en venn.
VOLDSOM URO: Amerikanske soldater prøver å sikre åstedet der en buss ble rammet av en veibombe i Iskandariyah utenfor Bagdad.
ANGREPET: En irakisk politimann foran bussen som ble truffet av ei veibombe. Fjorten irakere - blant dem ett barn - ble drept.