- Irak samarbeider ennå ikke

Irak samarbeider ennå ikke helt ut med FNs våpeninspektører, og inspektørene trenger fortsatt mer tid, sier sjefen for Det internasjonale atomenergibyrå, Mohamed ElBaradei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ennå ikke gjort ferdig arbeidet vårt, og Irak samarbeider fortsatt ikke fullt ut med oss, sa ElBaradei under et besøk i Irans hovedstad Teheran i dag.

IAEA-sjefen påpekte særlig at våpeninspektørene ikke har fått full adgang til å intervjue irakiske vitenskapsmenn.

Men han gjentok at krig fortsatt ikke er uunngåelig, selv om Irak ennå ikke samarbeider helt.

I et intervju med det tyske tidsskriftet Der Spiegel, som kommer mandag, sa han at det har vært framgang i retning av bedre samarbeid. Han antydet også at han kan komme til å trekke seg som sjef for IAEA dersom USA går til krig.

Ultimatum fra Blix

I dag ble det kjent at sjefen for FNs våpeninspektører Hans Blix har gitt Irak en frist på én uke til å begynne å ødelegge l agrene med al-Samoud II-raketter, som har en større rekkevidde enn tillatt.

Blix' ultimatum oppfattes som en avgjørende test på om Irak er innstilt på å etterkomme alle kravene i FN-resolusjon 1441.

Men ultimatumet stiller også Irak i et vanskelig dilemma. Å ødelegge rakettene ville frata landet et viktig våpen i forsvaret mot et amerikansk angrep, men dersom de ikke ødelegges, ville det gi USA enda et påskudd for å gå til krig.

- De nødvendige forberedelser burde være fullført slik at destruksjonsprosessen kan begynne innen 1. mars 2003, skriver Blix i et brev han overleverte til Iraks FN-ambassadør fredag.

Rakettene og tilhørende utstyr skal ødelegges med FN-inspektørene til stede og i henhold til FNs instrukser. Blix skal imidlertid ikke ha gitt noen tidsfrist for når alle rakettene samt motorer og tilleggsutstyr, skal være ødelagt.

- FNs våpeninspektører vil velge blant flere mulige destruksjonsteknikker, avhengig av hva som skal ødelegges, skriver Blix i brevet og nevner blant annet sprengning, knusing og smelting som mulige alternativer.

Irak unngikk lørdag å komme med et direkte svar på brevet fra Blix og understreket i stedet at alle slike problemer kan la seg løse i samarbeid med FN.

Blair og paven

I Vatikanet møttes USAs fremste våpendrager, den britiske statsministeren Tony Blair, og en av de mest respekterte røstene imot en krig, pave Johannes Paul II i dag.

Paven kom med en innstendig oppfordring til Blair om å gjøre alt som er mulig for å finne en fredelig løsning på krisen og unngå den tragedien en krig ville være.

Den 82 år gamle paven understreket også sin bekymring for den humanitære situasjonen for det irakiske folket, som han sa allerede lider sterkt etter mange år med sanksjoner.

Blair er kommet på kollisjonskurs både med paven og med britiske kirkeledere når han påberoper seg moralske grunner for å gå til krig mot Irak. Tidligere har italienske aviser skrevet at paven ikke var begeistret for å møte Blair nå på grunn av hans krigerske innstilling.

Blair, som selv er anglikansk, møtte paven i privat audiens i en halvtime før hans kone Cherie, som er katolikk, og tre av deres fire barn fikk komme inn.

Tysk skepsis

I Tyskland sa utenriksminister Joschka Fischer lørdag at han frykter at en krig mot Irak kan styrke internasjonal terrorisme og skape et kaos i Midtøsten som også kan true Europa.

I en tale på en konferanse til partiet De grønne understreket Fischer at fredelige metoder for å få Saddam Hussein til å nedruste, ikke er brukt opp.

Han oppfordret Saddam til å samarbeide fullt ut med FNs våpeninspektører, og sa at Tyskland fortsatt er imot en krig så lenge våpeninspektørene arbeider.

(NTB)