Irak: Sanksjonene krevde 10.000 liv i februar

FN-sanksjonene mot Irak krevde mer enn 10.000 menneskeliv i februar, hevder Iraks helseminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener olje-for-mat programmet som ble startet i 1996 ikke klarer å løse problemet med matmangel og mangel på medisin. Irak mener at situasjonen stadig er blitt verre etter at sanksjonene mot landet begynte i 1990, melder nyhetsbyrået AP.

Det offisielle irakiske nyhetsbyrået siterte den offisielle rapporten som sier at 10.525 mennesker døde i løpet av februar som følge av sanksjonene.

7.270 av dem var barn under fem år som døde av sykdommer som diare og feilernæring.

Rapporten forteller ikke noe om hvor mange som har dødd som følge av sanksjonene tidligere.

Det har ikke vært ulovlig for Irak å importere medisiner under sanksjonene, men all import må godkjennes av FNs sanksjonskomite i New York. Irak hevder at USA og Storbritannia bruker sin makt i denne komiteen til å forsinke leveransene av medisiner.

FN har lenge hevdet at problemene i Irak ikke skyldes dem, men at Saddam Hussein har prioritert luksus til seg og sine foran medisiner og mat til folket.

Fra Washington meldes det nå at de ser på muligheter for å hjelpe folk i Irak uten at dette kan brukes av Saddam Hussein til å bygge opp nye våpenlagre.

FN har sagt at sanksjonene mot Irak skal heves når Irak beviser at de har ødelagt alle sine masseødeleggelsesvåpen og oppfylt alle krav som ble satt etter at de ble kastet ut av Kuwait.

(Dagbladet.no/AP)

BARNA DØR: Ett år gamle Fadel Abbass lå på Saddamsykehuset i Bagdad i 1999. Legene mente han ville dø snart som følge av feilernæring. De manglet medisiner til videre behandling.