Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak-sanksjoner utfordres

FN-sanksjonene mot Irak utfordres av flere land. I dag landet et jordansk fly i Bagdad, det første arabiske flyet i Irak på 10 år. I løpet av uka vil en hjelpesending fra Frankrike ta av mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det jordanske flyet hadde med seg statsråder, parlamentarikere og leger, som ville vise sin støtte til det irakiske folk.

- Neste fly som vil bryte FN-sanksjonen er en fransk hjelpesending. Det skal ha kommet innvendinger fra både inn og utland, men flyet vil uansett ta av på fredag, sier leder av organisasjonen Verdens Barn, Fader Yves Buannic, ifølge NTB.

I tillegg til hjelpesendinga vil flyet ta med seg parlamentarikere fra Frankrike, Sveits, Italia, Nederland og Belgia.

FN-sanksjonene mot Irak ble innført etter at landet under ledelse av Saddam Hussein invaderte Kuwait i 1991. Det har vært delte meninger om sanksjonene, mange har ment at de rammer befolkningen mer enn regimet. Sanksjonskomiteen kan gi tillatelse til Irak-flyvinger av humanitære årsaker.

Forrige uke landet et fransk fly i Bagdad. De hadde meldt av så sent, at komiteen ikke fikk tid til å se på søknaden. Det amerikanske utenriksdepartementet mente at flyavgangen var et brudd på sanksjonene.

Det er ventet flere flyvinger fremover. Tre til og fra Frankrike, med journalister, leger og politikere om bord, samt flyvinger fra Island, Russland og Jordan.