<strong>-TRUFFET I LUFTANGREP:</strong>  Iraks flyvåpen hevder å ha rammet bilkolonnen til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i et luftangrep i dag.  USAs utenriksdepartement har satt en dusør på 10 millioner dollar for informasjon som leder dem til IS-lederen. Foto: AP Photo/Militant video/ NTB Scanpix
-TRUFFET I LUFTANGREP: Iraks flyvåpen hevder å ha rammet bilkolonnen til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i et luftangrep i dag. USAs utenriksdepartement har satt en dusør på 10 millioner dollar for informasjon som leder dem til IS-lederen. Foto: AP Photo/Militant video/ NTB Scanpix Vis mer

Irak sier de har bombet bilkolonne med IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

Ble alvorlig skadet i forrige luftangrep. Ukjent om IS-lederen overlevde dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da terrorgruppa Den islamske stat (IS) kom rasende inn i Irak fra Syria i juni i fjor, tok de fort store områder i Nord-Irak. Etter kort tid erklærte gruppa en egen stat, et muslimsk kalifat, på tvers av Syria og Irak med Abu Bakr al-Baghdadi som leder.

I november i fjor ble al-Baghdadi meldt såret eller drept i et amerikansk bombeangrep i Mosul. I ettertid har det blitt lagt ut et udatert lydklipp av lederen på nettet. Han overlevde.

<strong>- HER BLE HAN ANGREPET:</strong>  Dette kartet fra april viser områdene IS holdt da (beige) og områdene de har mistet siden USA startet luftangrepene mot terrorgruppa i august i fjor (oransje). al-Baghdadi skal ha blitt angrepet nær Ramadi i Anbar-provinsen. Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet
- HER BLE HAN ANGREPET: Dette kartet fra april viser områdene IS holdt da (beige) og områdene de har mistet siden USA startet luftangrepene mot terrorgruppa i august i fjor (oransje). al-Baghdadi skal ha blitt angrepet nær Ramadi i Anbar-provinsen. Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet Vis mer

Nå hevder irakiske myndigheter å ha truffet IS-lederens bilfølge igjen, nær Ramadi i Anbar-provinsen i Vest-Irak. Anbar er en strategisk viktig provins for IS som de har prøvd å få kontroll på i over et år.

- Irakiske luftstyrker har bombet kolonnen til terroristen Abu Bakr al-Baghdadi idet han var på vei til Kerbala for å delta på et møte med Daesh-kommandanter, skriver militæret i en pressemelding.

Det irakiske militæret har også tidligere hevdet at de har truffet IS-lederen. I april var det snakk om at al-Baghdadi hadde blitt så hardt skadet i et angrep, at han ikke lenger kunne styre gruppa.

Den irakiske hæren sier dagens angrep ble utført etter nøye etteretningsinformasjon og at al-Baghdadhi - da han ble flyttet - ble båret på en båre.

Fengslet av USA Al-Baghdadi skal blitt født i Samarra i Irak i 1971. Folket her regnes av noen som etterkommere av profeten Muhammed, som er en viktig bakgrunn for al-Baghdadi, da han har utnevnt seg som «kalif» over alle muslimer. IS har malt et bilde av en leder med høytstående religiøs bakgrunn, men mye er uklart ved Baghdadis fortid.

Det som i alle fall er sikkert, er at han ble fengslet av amerikanerne etter invasjonen i Irak i 2003. Han satt på Camp Boca fram til 2004, da han ble sluppet ut sammen med en gruppe menn regnet som småfisker.

10 år ble han lederen av en av verdens mest fryktede terrorgrupper.

Har drept to IS-ledere Terrorgruppa IS ble grunnlagt etter den amerikanske invasjonen i Irak i 2003 av Abu Musab al-Zarqawi. Han ble drept i et amerikansk luftangrep i 2006.

Og det var da de to øverste lederne av IS ble drept i 2010, at al-Baghdadi tok over.

<strong>ETTERLYST:</strong>  USAs utenriksdepartement har satt en dusør på 10 millioner dollar for informasjon som leder dem til IS-lederen. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
ETTERLYST: USAs utenriksdepartement har satt en dusør på 10 millioner dollar for informasjon som leder dem til IS-lederen. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

IS' nestkommanderende Haji Mutazz, som hadde ansvaret for terrorgruppas økonomi, ble drept i et amerikansk droneangrep i august.

Den vanskelige kampen Det er ett år og fire måneder siden verden for alvor fikk øynene opp for terrorgruppa Den islamske stat (IS), da de rullet inn i Irak fra Syria og tok over store områder. I juni i fjor flyktet 20 000 irakiske soldater da IS kom stormende mot Iraks nest største by Mosul.

Hæren la igjen sine våpen og forlot Iraks nest største by, framfor å møte de maks 2000 krigerne fra terrorgruppa IS.

Abu Bakr al-Baghdadis liv

• Lederen for ekstremistgruppa IS. Kaller seg «kalif» over verdens muslimer.

• Skal være født i 1971 i Samarra i Irak under navnet Ibrahim al-Badri al-Samarrai.

• Satt i amerikansk fangenskap under Irak-krigen.

• Sluttet seg til opprørsgrupper og steg i gradene gjennom 2000-tallet.

• Ble i 2010 leder for Islamsk stat i Irak (ISI), også kalt al-Qaida i Irak (AQI). Al-Qaida tok senere avstand fra IS på grunn av gruppas overdrevne voldsbruk.

• Da ISI ekspanderte til Syria i 2013, tok den navnet ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten). Da Baghdadi i juni 2014 lot seg utrope som «kalif Ibrahim», forkortet gruppen navnet til Den islamske staten (IS).

(NTB)

I februar lanserte USA en plan for å ta byen tilbake, og varslet en invasjon i løpet av våren. Men den har latt vente på seg.

Mosul er den viktigste byen å ta tilbake, men for den irakiske hæren, som støttes av irakiske sjiamilitser, er et av hovedmålene nå å ta tilbake den irakiske byen Ramadi. Det er den IS-lederen nå skal være angrepet i nærheten av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer