Irak sier ja til inspektører

Irak godtar å slippe FNs våpeninspektører inn i landet igjen uten betingelser, opplyser Kofi Annan. Amerikanerne reagerer med skepsis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irakiske beslutningen ble meddelt generalsekretær Kofi Annan i et brev mandag kveld, ifølge CNN.

Uten restriksjoner

- Jeg kan bekrefte at jeg har mottatt et brev fra irakiske myndigheter, der de sier de godtar at FNs våpeninspektører får komme inn i landet, uten at noen restriksjoner blir lagt på deres arbeid, sa Annan i en tv-sendt kunngjøring like over midnatt. I brevet gjorde irakiske myndigheter det også klart at de var klare til å diskutere den praktiske gjennomføringen av inspeksjonene.

Like før Annans kunngjøring sa Iraks utenriksminister Naji Sabri at han hadde overbrakt «gode nyheter» til Kofi Annan, som kom til å bli delt med resten av verden.

Skepsis fra Det hvite hus

- Vi har gjort det klart at vi ikke driver med forhandlinger med Saddam Hussein, sa kommunikasjonsdirektør Dan Bartlett i Det hvite hus kort etter at Irak la fram tilbudet i et brev til FNs generalsekretær Kofi Annan.

Ifølge NTB kalte Bartlett det irakiske tilbudet en taktikk som tar sikte på å gi det internasjonale samfunnet et falskt håp om at Saddam mener alvor denne gangen.

- Dessverre viser erfaringen gjennom over et tiår at man ikke kan stole verken på hans ord eller hans handlinger, sa Bartlett.

Våpeninspektørene forlot Irak for fire år siden, i forkant av USAs og Englands bombing av utvalgte mål inne i Irak. Bombingen kom etter at Saddam Hussein nektet å samarbeide med inspektørene. Siden har ikke inspektørene fått lov til å slippe inn igjen i landet.

Bush gjorde utslaget

Annan ga Bush' tale i FN i forrige uke æren for at Irak nå velger å legge seg flate.

- Jeg tror presidentens tale stålsatte det internasjonale samfunnet, sa Annan. Annan roste også Den arabiske liga og dens leder, egypteren Amr Moussa, for deres aktive deltakelse med å overtale irakerne til å tillate nye inspeksjoner.

Ifølge Annan er lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, nå klar til å reise til Irak på kort varsel.

Våpeninspektørene kom til Irak i 1991, som en følge av Gulf-krigen. Etter at Saddam Hussein var bombet i kne, vedtok FNs sikkerhetsråd å sanksjonere mot landet til alle masseødeleggelsesvåpen var ødelagt.

<B>ARABISK PRESS: </B>Innsatsen til generalsekretæren i Den arabiske liga, Amr Moussa, ble nevnt i særdeleshet av Annan fordi Moussa gjentatte ganger hadde forsøkt å overtale Irak i spørsmålet om våpeninspektører.