Irak smugler olje til Tyrkia

NEW YORK (Dagbladet): Saddam Hussein smugler store mengder olje til USAs NATO-allierte Tyrkia gjennom området som overvåkes av amerikanske og allierte jagerfly på FN-oppdrag. USA ser gjennom fingrene med smuglingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er avisa The New York Times som skriver dette og viser til amerikanske og tyrkiske tjenestemenn som kilder.

«Tjenestemennene sier at Clinton-regjeringen har valgt å se gjennom fingrene med dette, fordi smuglingen tjener Tyrkia som er en viktig NATO-alliert i iverksettelsen av USAs Irak-politikk, og den er til beste for kurderne som hindrer Saddam Husseins regjering i å få kontroll over Nord-Irak,» skriver avisa.

Lastebiler

Kurderleder Masoud Barzani, som nyter godt av olje-smuglingen, vendte seg mot USA i en konfrontrasjon for to år siden.

Smuglingen foregår med tusenvis av tankbiler og lastebiler som frakter flere millioner tonn med olje, diesel og andre raffinerte oljeprodukter. Frakten foregår på de veiene som blir overvåket fra lufta av amerikanske og allierte jagerfly.
Fortjenesten på smuglingen går, ifølge The New York Times, rett i lommene på Saddam Hussein og hans familie og bidrar til å svekke virkningen av den omfattende FN-boikotten av Irak etter Golf-krigen for åtte år siden.

Siden den krigen har det vært forbudt for Irak å eksportere olje utenfor FN-kontroll.

Lønnsom

Smuglertrafikken er så lønnsom at mange tyrkiske lastebiler har fått påsveiset ekstra drivstofftanker, slik at de kan ta med seg ekstra drivstoff også når bilene frakter annen last.

Men de største mengdene smuglerolje blir fraktet med store tankbiler. Tidvis er trafikken så tett at det oppstår køer og kork på veiene.

The New York Times viser til en anonym tyrkisk kilde som mener at smugleroljen fra Irak nå dekker 25 prosent av drivstoffbehovet i Tyrkia.

Det er liten tvil om at de tyrkiske grensevaktene får sin del av smuglerfortjenesten. Det gjør også kurderleder Masoud Barzani, som krever inn avgifter på all oljen som går gjennom området han kontrollerer.
Det var den tidligere CIA-agenten Barzani som for to år siden ga Saddams styrker fritt leide inn i sitt område. Nå tjener han millioner av dollar på smuglingen, og driver direkte forretninger med Saddam i Bagdad.